Zdravlje

Kada kašalj i prehlada napadnu

Kada je vrijeme napolju kišovito, vlažno i hladno, dobro je znati kako nas zagrijavajuća kupka stopala, obloga za grlo od limuna ili obloge na listovima mogu održati zdravim.

Olakšanje za grlo: Kako napraviti umirujuću oblogu od limuna

Stavite polovicu limuna na dno zdjele. Prelijte sa 0,5l vruće vode, otprilike 75 stepeni Celzija. Pritisnite limun dnom visoke čaše pazeći da se ne opečete. Time cijedite limunov sok kao i njegovo esencijalno ulje. Složite pamučnu tkaninu tako da je duga i dovoljno široka da pokrije vrat bez dodirivanja kičme. Zarolajte je s oba kraja prema sredini. Stavite u zdjelu da upije limunovu vodu. Pomoću viljuške izvadite krpu iz zdjele na suhi peškir i temeljito iscijedite. Testirajte temperaturu na ručnom zglobu prije apliciranja. Stavite pamučnu tkaninu na grlo i učvrstite vunenim šalom oko vrata. Aplicirajte otprilike 30 minuta.

Nikad više hladna stopala: Kako pripremiti zagrijavajuću kupku za stopala

Kada hladnoća dođe do prstiju, pokušajte s progresivnom toplom kupkom za stopala. Potopite stopala u posudu sa toplom vodom. Dodajite postepeno vrelu vodu, tako da se temperatura mal po malo povećava. Pazite da vodu ne sipate direktno na stopala. Temperatura vode bi trebala biti takva da se voda može bez problema dodirnuti. Koristite termometar da bi bili sigurni da temperatura ne prelazi 40 stepeni Celzija. Nakon 10 do 15 minuta, osušite stopala peškirom, obucite tople čarape i odmorite se. Budite oprezni sa toplom vodom! Djeca i osobe koje imaju probleme sa stopalima mogu biti posebno osjetljivi.

Kako se izmasirati vrućim umotanim peškirom

Masaža vrućim urolanim peškirom pomaže oslobađanju pritiska u mišićima. Kako biste napravili urolani peškir, smotajte čvrsto pamučnu tkaninu u oblik valjka. Zamotajte tkaninu u frotirni ručnik da biste napravili deblji valjak. Postavite ovo vertikalno u visoki spremnik i pažljivo sipajte vruću vodu - oko pola litre - u unutrašnju pamučnu tkaninu. Iskoristiti za nježnu masažu vrata, ramena ili leđa.

Kako umanjiti groznicu sa oblogama na listovima

Obloge na listovima pokazale su se kao efikasan tretman za groznicu, prikladan za djecu stariju od jedne godine. Obloge aplicirati samo ako su pacijentova stopala vruća. Prvo, postavite debeli peškir (ili slično) ispod nogu udobno zavaljenog pacijenta. Preko toga, raširite manju tkaninu na svaku nogu. Namočite dvije krpe za omatanje u toploj vodi čija je temperatura blizu tjelesne temperature pacijenta (ne više od dva stepena Celzija hladniju od tjelesne temperature pacijenta). Nakon što izvadite krpe, omotajte ih oko svakog lista. Osigurajte obloge sa srednjim slojem krpa. Na kraju, umotajte obje noge velikim peškirom, kreirajući "paket". Kada unutrašnje obloge postanu tople, uklonite ih i zamijenite novim hladnim oblogama. Slojevitost omogućava brzo zamjenu obloga bez nepotrebnog izlaganja nogu propuhu. Aplikaciju nastavite sve dok je potrebno da se groznica umanji. Ako stopala postanu hladna, prekinite tretman odmah

Šta će vam trebati

  • 2 obloge od neobrađenog pamuka, sirove svile ili lana, to su one koje će direktno dodirnuti kožu.
  • 2 šire vanjske krpe za osiguranje obloga na nogu
  • Obični peškir za zamotavanje obloga
  • Veća pokrivna tkanina ili peškir koji je načinjen od debelog pamuka, krzna ili vune, ako je koža toleriše. To je važno za udobnost i sprječava propuh.

    Stvari o kojima treba razmisliti

    Za obloge treba vremena. Vremena za pripremiti ih, aplicirati i vremena za učinak. Zahtjeva se strpljenje, posebno kada su djeca u pitanju. Kod pojedine djece treba malo vremena da bi se primjetili efekti obloga. Roditelji koji nisu sigurni u to kako se bolest razvija, trebaju konsultovati pedijatra.