Kako djeluje antropozofska medicina

Weleda lijekovi su dizajnirani da pomognu vašem tijelu da pomogne samo sebi. Aktivni sastojci koje sadrže potiču iz biljaka, minerala i metala, od kojih neke obrađujemo prema vrlo posebnim metodama.

Šta je zapravo antropozofska medicina?

Antropozofska medicina je integrativna medicina koja se fokusira na holističke potrebe pacijenta. Odnosi se na dvije medicinske škole: s jedne strane naučnu, konvencionalnu medicinu sa svojim metodama i rezultatima, a s druge strane duhovno naučno znanje antropozofije. Ova dva pristupa idu ruku pod ruku. Na kraju krajeva, ljudi se ne sastoje samo od tijela, već i od duše i individualne ličnosti. Liječenje, kako ga vidimo, nije samo u borbi protiv simptoma, već iu podršci vašem individualnom, holističkom putu ka zdravlju. Naši lijekovi su dizajnirani da ojačaju sposobnost vašeg organizma da se izliječi.

Održiv i ekološki

Antropozofska medicina nastoji pomoći i ljudima i planeti. Prema prirodi se odnosimo s poštovanjem uz ekološke principe u srcu naših farmaceutskih procesa. Naša odgovornost počinje sa sirovinama i nastavlja se sa pacijentima. Ovu odgovornost preuzimamo još više obraćajući pažnju na biorazgradivost naših proizvoda i kako se zaostali materijali mogu pravilno odložiti. Naši lijekovi su proizvedeni od aktivnih sastojaka iz prirode na način koji je ekološki prihvatljiv, koji štedi resurse i u saradnji sa našim partnerima.

Vi ste dio prirode

Priroda ima moćne moći iscjeljivanja. Tu snagu možete pronaći ne samo u ljekovitim biljkama, već iu sebi. Ovdje dolaze Weleda lijekovi. Oni su dizajnirani ne samo da eliminišu simptome koristeći aktivne prirodne sastojke, već i da podsjete vaše tijelo na njegove vlastite prirodne moći samoizlječenja i da ih aktiviraju. Kvalitet i učinkovitost Weleda lijekova nisu samo rezultat naših prirodnih sirovina i posebnih formulacija, već i naših proizvodnih metoda, od kojih su neki jedinstveni procesi koje koristi isključivo Weleda.

Ljekovito bilje – svježe ubrano i prerađeno

Mnoge ljekovite biljke uzgajamo sami, po principima biodinamičkog uzgoja. Naša proizvodnja tinktura nalazi se samo nekoliko koraka od našeg vrta ljekovitog bilja. Svježe biljke se odmah nakon berbe donose u pogon na preradu.
Od sjemena do biljke, preko žetve i prerade, do farmaceutskog procesa: svaki od mnogih pojedinačnih koraka služi pretvaranju moći ove biljke u lijek.

Jedinstvene metode proizvodnje

Razvili smo jedinstvene proizvodne metode kako bismo iskoristili moći prirode.

Metalno ogledalo

Proizvodnja metalnih ogledala je jedinstven proces koji je i dugotrajan i radno intenzivan. Za proizvodnju zlatnog ogledala, na primjer, mala količina ovog plemenitog metala se ukapljuje i isparava stalnim povećanjem topline u vakuumu. Rezultirajuće metalno ogledalo se odlaže na stijenke staklene tikvice. Zatim se sastruže i obrađuje u daljnjim koracima u različite lijekove.

Proces potenciranja

Razvili smo vlastiti proces potenciranja, koji se temelji na klasičnoj metodi prema Hahnemannu. Održava se u posebnim prostorijama koje omogućavaju miran, nesmetan farmaceutski rad. Naši posebno obučeni stručnjaci ritmično protresaju razrjeđenja rukom kako bi proizveli različite potencije. Svaka moć nastaje kroz aktivnost ljudskog bića. Potencirajući rad zahtijeva vještinu, koncentraciju, unutrašnju smirenost i iskustvo. Za razliku od mnogih klasičnih homeopatskih lijekova, Weleda lijekovi su općenito potencirani u samo nekoliko faza i stoga sadrže analitički uočljive koncentracije aktivnih sastojaka.

Vegetabilizirani metali

Još jedan poseban farmaceutski proces koji koristi Weleda je vegetabilizacija metala. U ovom procesu se od prirodnog metala, kao što je čvrsto srebro, proizvodi visoko razrijeđen, rastvorljiv preparat. Ovo služi kao svojevrsno gnojivo za tlo u kojem se može uzgajati ljekovita biljka. Omogućava biljci da apsorbira metal kroz svoje korijenje, čime se potencira i dinamizira metal. U vrijeme cvatnje, biljka se bere i kompostira. U proljeće sljedeće godine ovim kompostom se gnoji nova gredica za istu biljnu vrstu. Ovaj proces potenciranja se ponavlja još jednom i zatim se biljka treće generacije prerađuje u lijek. Ne samo da sadrži blagotvorno djelovanje biljke, već i, na primjer, svojstva dinamiziranog srebra, koje se aktiviralo tijekom tri godine kao dio životnog procesa biljke.

Rh postupak

Skraćenica Rh, koja se pojavljuje u nazivu nekih Weleda lijekova, znači “ritam”. Ovaj farmaceutski Rh proces – koji prakticira samo Weleda – koristi se za proizvodnju posebnih vodenih (dakle bezalkoholnih) preparata od svježih biljaka. Ujutro se sok istisnut iz biljaka više puta zagrijava na 37 °C i ritmično miješa. Zatim se uveče ohladi na 4°C i ponovo ritmično miješa. Količina svjetlosti kojoj je preparat izložen također se mijenja prema određenom ritmu. Dobijeni fermentisani preparati ne zahtevaju dodatne konzervanse. Rh proces koji koristi Weleda trenutno se integriše u Evropsku farmakopeju (Ph. Eur.).