Porodica

Šta roditelji mogu uraditi protiv prehlade i gripe?

Kada je njihovo dijete bolesno u krevetu, roditeljima je posebno važan odgovoran pristup lijekovima. Pedijatar dr. Alfred Längler daje ključne smjernice vezane za roditelje pored bolesnog djeteta, ulozi antroposofijske medicine i zašto bolesti igraju važnu ulogu u razvoju djetinjstva.

Kažu da je prevencija najbolji lijek. Šta roditelji općenito trebaju znati o preventivnoj njezi?

Dr. Alfred Längler: Mislm da je za roditelje važno da imaju svoje mišljenje po pitanju profilakse. Ova razmatranja trebaju započeti i prije rođenja djeteta sa pitanjem hoće li dati novorođenčetu vitamin K i u kakvom obliku. Slična pitanja okružuju vitamin D za sprječavanje rahitisa, kao i vakcinaciju. Za roditelje je najbolje da se posavjetuju sa njihovim pedijatrom i traže pojašnjenje takvih preporuka, a posebno o prirodnom razvoju svake bolesti za koju je namijenjena vakcina, te mogućim rizicima i prednostima.

Šta roditelji još mogu učiniti za zdravlje njihovog djeteta?

AL: Za mene, promocija zdravlja ne bi trebala biti odbrambeni pristup koji potiče pasivnost, u smislu zaštite od bolesti. Umjesto toga, roditelji bi trebali pokušati aktivno oblikovati okruženje svoje djece, kako bi ih podržali u razvoju vlastite prirodne obrane. Naglasak bi trebao biti na tome kako porodica živi svoj život kao cjelinu i kako pomaže svakom članu da održava ili povrati svoje zdravlje po potrebi. Ovo se ogleda u tome kako organizuju svoje dnevne i sedmične aktivnosti, i takođe, kako zajednički doživljavaju godinu koja prolazi, na primjer sezonskim dekoriranjem stola. To pomaže u uspostavljanju svakodnevne rutine, uz redovne zajedničke obroke i zdrav ritam sna. Kvaliteta prehrane, tjelesna vježba i svjesni pristup upotrebi multimedije takođe igraju značajnu ulogu. Nadalje, važno je da roditelji vjeruju svojoj djeci kada obavljaju poslove sami, u okvirima koje roditelji postavljaju i koje mogu pratiti.

Koja je uloga bolesti u razvoju djeteta?

AL: U načelu, dobivanje bolesti je predslov za dugoročno zdravlje. Djeca koja su kroz više febrilnih bolesti prošla bez uzimanja lijekova koji smanjuju temperaturu, manje su osjetljiva na astmu i alergije. Sličan je slučaj i kod prevladavanja "klasičnih dječjih bolesti", koje se nazivaju tako jer imaju smisla kada se dese tokom djetinjstva, a mogu biti posebno opasne ako se jave u ranom djetinjstvu, adolescenciji ili odrasloj dobi. Kada se dijete razboli, ono što je općenito potrebno je dobra podrška toku bolesti - umjesto da se naglo zaustavlja obuzdavanjem simptoma upotrebom "anti"-lijekova. Održiv, zdrav imuni sistem se razvija prevladavanjem bolesti.

Važno je da roditelji vjeruju svojoj djeci dok sama rade stvari.
Prof. Dr. med. Alfred Längler

Koje su uobičajene bolesti za novorođenčad, bebe i djecu?

AL: Većina bolesti koje se javljaju kod novorođenčadi i dojenčadi povezane su s njihovim dolaskom na svijet. Novorođenče se prvo mora prilagoditi novom okruženju, što može dovesti do povezanih poremećaja. To uključuje bolesti respiratornog i kardiovaskularnog sistema neposredno nakon rođenja ili u prvim danima i sedmicama ili odstupanja od normalnog procesa prilagođavanja, kao što su žutica ili poteškoće s probavom. Kasnije se često javljaju nevolje sa zubićima, koje često prate prve febrilne infekcije, obično gornjih disajnih puteva. Febrilne bolesti su uobičajene kod male djece, posebno klasične dječije bolesti. Kad su spremni započeti školu u dobi od šest ili sedam godina, većina djece je izgradila čvrsti imunološki sustav i ušla u doba najboljeg zdravlja. Naravno, ozbiljne nepredviđene bolesti mogu se pojaviti u pojedinim slučajevima u bilo kojoj dobi, te zahtijevaju posebnu pažnju doktora.

Kako roditelji znaju koji su lijekovi prikladni za njihovo dijete?

AL: Kada doktor propisuje lijek, on će se brinuti da je prikladan za dijete. Roditelji ne bi trebali davati djetetu lijekove koji su propisani za njihove bolesti sa sličnim simptomima bez prethodne konsultacije sa doktorom - ipak djeca nisu mali ljudi. Tijelo djeteta jako se razlikuje od odrasle osobe. Njihov metabolizam djeluje sasvim drukčije, a i organi funkcionišu drugačije. Budući da se lijekovi bez recepta mogu kupiti direktno u apotekama, roditelji trebaju uvijek obavijestiti apotekara da trebaju lijekove za svoje dijete. U slučaju sumnje, pakovanje uvijek sadrži informacije o pravilnom doziranju.

Koja je razlika između hemijskih i antroposofskih lijekova?

 AL: Hemijski lijekovi obično su razvijeni kako bi se suprotstavili nečemu, na primjer, da blokiraju receptor i time inhibiraju metabolički proces. Na taj način, rade na "isključivanju" bolesti. Antroposofski lijekovi su dizajnirani tako da podupiru organizam da sam sebi pomogne i pronađe svoj put iz bolesti.

Jesu li prirodni lijekovi uvijek prikladni za djecu?

AL: Pojam "prirodni" često je povezan s pojmom bezopasnosti ili bez mogućih nuspojava. Međutim, neke od najjačih tvari mogu se naći u prirodi. To znači da se i prirodni i hemijski proizvedeni lijekovi moraju pažljivo pregledati, jesu li pogodni za djecu.

Je li opasno za djecu ako slučajno ingestiraju veliki broj globula odjednom?

AL: Na ovo pitanje ne može se odgovoriti generalnim "da" ili "ne". Zvisi od toga koliko je globula slučajno uzeto. Aktivni sastojci kao i potencija takođe moraju biti uzeti u obzir. Savjetujem roditeljima da u svakom slučaju promatraju simptome djeteta, a u slučaju sumnje da se savjetuju s njihovim pedijatarom.

Antroposofski lijekovi potiču organizam da sam sebi pomogne i pronađe svoj put iz bolesti.
Prof. Dr. med. Alfred Längler

Globule obično ne dolaze s terapijskim indikacijama. Kako mogu znati kako ih koristiti?

AL: Obično ih liječnik propisuje za određenu bolest. U okviru samo-liječenja, možete se posavjetovati s apotekarom o odgovarajućim područjima primjene.

Ponekad djeca imaju niz različitih simptoma - u ovom slučaju, može li im dati različite homeopatske lijekove u isto vrijeme?

AL: Postoji nekoliko homeopatskih i antroposofskih lijekova koji su razvijeni za rješavanje nekoliko simptoma bolesti - poput gripe i groznice, bolova u tijelu i umora. Ali isto tako može biti i razumno i potrebno istovremeno administriranje više lijekova. Ipak, važno je zadržati cjelokupnu situaciju u perspektivi, ali rijetko ima više od tri ili četiri tvari koje su korisne ili od pomoći.

Koje su granice samoliječenja?

AL: Kad god roditelji imaju neugodan osjećaj o zdravlju djeteta, trebali bi odvesti svoje dijete do doktora. Također, na primjer, ako groznica traje duže od tri dana ili ako njihovo dijete postaje sve slabije ili tromije.

Šta roditelji trebaju učiniti ako njihovo dijete odbija uzeti određeni lijek?

AL: Ako je lijek propisao doktor, roditelji se trebaju obratiti doktoru. Može postojati još neki oblik doziranja ili alternativna priprema koju će dijete lakše prihvatiti. Kod samoliječenja, roditelji bi trebali potražiti alternativni, nefarmaceutski pripravak koji će dijete radije uzimati. Ponekad jednostavno pomaže da se lijek daje kroz igru ili se pomiješa u nešto ukusno, poput voćnog jogurta.

Koji su neki dokazani kućni lijekovi?

AL: Postoji niz dokazanih kućnih lijekova koji se i danas koriste za liječenje bolesne djece. To uključuje obloge na listovima protiv groznice, obloge od sitnog mladog sira protiv abcesa, ili obloge od čaja hrastove kore protiv pelenskog osipa. U dokazane lijekove spadaju i biljni čajevi kao i kreme. Ovisno o ozbiljnosti bolesti, preporučujem upotrebu takvih kućnih lijekova kako bi nadopunili terapiju koja se temelji na lijekovima, i u konsultaciji s doktorom.

Autor

Prof. Dr. med. Alfred Längler

Viši doktor na Odjelu za pedijatriju i adolescentnu medicinu u Gradskoj bolnici u Herdeckeu, Njemačka.

Takođe je profesor Integrativne pedijatrije i adolescentne medicine na Univerzitetu Witten / Herdecke.