Naša posvećenost ljudima i biodiverzitetu

Weleda doprinosi svijetu kojem ljudi i biodiverziteti teže. UEBT oznaka za “NABAVU SIROVINA S POŠTOVANJEM” potvrđuje da je biodiverzitet zaštićen tokom kultivacije, berbe i dalje obrade prirodnih sastojaka koje koristimo. Ona takođe pokazuje našu posvećenost da svima u našem lancu nabave platimo fer iznos, te da ih tako tretiramo s poštovanjem.

Šta znači UEBT oznaka "Nabava sirovina s poštovanjem"?

UEBT oznaka, izdata od Union for Ethical BioTrade (Savez za etičku Biotrgovinu), certificira sve naše akcije pri nabavi prirodnih sastojaka za Weleda prirodnu kozmetiku. To pokazuje potrošaču da vodimo računa o ljudima i biodiverzitetu: zemljištu, mikroorganizmima, vodi i vazduhu, kao i biljkama, životinjama i ljudima koji su uključeni u nabavku naših prirodnih sastojaka.

Međutim, oznaka nije certifikat proizvoda, niti certificira pojedinačne sirovine.

Kako štitimo staništa u kojima rastu naši prirodni sastojci?

Mi snosimo odgovornost za ljude koji uzgajaju, sakupljaju i obrađuju naše prirodne sastojke. Samo radeći zajedno možemo garantovati da se ova staništa ne eksploatišu, nego da se koriste i štite na održiv način. To je ono što označava oznaka UEBT. Weleda je jedna od prvih kompanija na svijetu koja nosi oznaku UEBT na svojim proizvodima.

Rik Kutsch Lojenga, izvršni direktor UEBT i ekspert za etičku nabavu prirodnih sastojaka:

“Ponosni smo što je Weleda zavrijedila certifikaciju od strane UEBT i što će biti jedan od prvih brendova koji će na svojim proizvodima nositi UEBT oznaku povjerenja. Zadovoljavanjem našeg međunarodno priznatog standarda, kompanija dokazuje kupcu da je pri nabavi sirovina biodiverzitet nenarušen i održivo korišten, te da su svi partneri u lancu tretirani jednako i plaćeni na fer osnovi.”

Koji principi vode naše poslovne aktivnosti?

UEBT standard obuhvata 7 glavnih kriterijuma:

 1. Očuvanje biodiverziteta
 2. Održivo korištenje biodiverziteta
 3. Pravična i ravnopravna podjela koristi proizašle iz korištenja biodiverziteta između kompanija i lokalnih zajednica
 4. Sljedivost za prepoznavanje porijekla prirodnih sastojaka
 5. Usklađenost s nacionalnim i međunarodnim zakonima
 6. Odgovarajuće radne uslove i osiguranje hrane za one koji su uključeni u lokalne aktivnosti nabave
 7. Jasnoća oko zakupa zemljišta, prava korištenja i pristupa prirodnim resursima

Šta je UEBT?

The Union for Ethical Biotrade - Savez za Etičku Biotrgovinu (UEBT) je neprofitna asocijacija koja podržava i verifikuje posvećenost kompanija nabavci sirovina s poštovanjem. On pruža globalno priznati standard za etičko nabavljanje prirodnih sastojaka. Počela je kao inicijativa Ujedinjenih naroda i održava snažna partnerstva s organizacijama UN-a, kao što je Konvencija o biološkoj raznolikosti (CBD) i Inicijativa BioTrade Konferencije o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Zašto je Weleda izabrala UEBT?

U poređenju sa ostalim dostupnim certifikatima, UEBT standard bavi se društvenim, ekološkim i ekonomskim kriterijima. U ispunjavanju ovih kriterija, aktivno učestvujemo u očuvanju raznolikosti naših ekosistema. Mi pružamo stanište za životinje i biljke, te pomažemo ljudima širom svijeta da vode dostojanstven i zdrav život. Mi čuvamo prirodne resurse kako bismo budućim generacijama pružili čvrstu osnovu za život.

Kako Weleda podržava lokalne zajednice?

 • Trenutno njegujemo i održavamo oko 50 dugogodišnjih kultivacijskih partnerstava širom svijeta.
 • Podržavamo lokalne projekte obezbjeđivanjem dodatne podrške lokalnim zajednicam, poput obezbjeđivanja medicinske njege i edukacije.
 • Društvena održivost je mnogo više od poštenog plaćanja. Aspekti kao što su zaštita od diskriminacije i dječiji ili prisilni rad, poštivanje prava na udruživanje i promicanje sigurnosti na radu i radnog prava primjeri su mnogih međunarodnih propisa na kojima se temelji standard UEBT-a.
 • Poljoprivrednici dobivaju fer cijene koje pokrivaju troškove provedbe najboljih praksi i omogućavaju im poboljšanje kvalitete života za sebe i svoje zajednice.
 • Sigurnost lokalne hrane ne smije biti ugrožena našim aktivnostima. Naše lance nabave kontrolišemo prema ovim načelima i poduzimamo potrebne radnje.
 • Usklađujemo našu praksu s ovim zahtjevnim standardom do nivoa polja, po potrebi provodimo kontrolne revizije i zajedno s našim lokalnim partnerima poduzimamo mjere za poboljšanje.
 • Takođe, osiguravamo da se kulturna sloboda i znanje autohtonih zajednica o biološkoj raznolikosti potvrde.

Kako je Weleda posvećena očuvanju biodiverziteta?

 • Zahtijevamo od naših partnera da dobiju informacije o ugroženim vrstama na području nabave, primjerice od ministarstava za zaštitu okoliša i lokalnih nevladinih udruga. Na temelju tih informacija možemo poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo spriječili izumiranje ugroženih vrsta ili aktivno sudjelovali u postojećim projektima radi zaštite biološke raznolikosti. Na primjer, prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), izvorno rijetke i zaštićene biljne vrste kao što je arnica iz održive i certificirane ekološke proizvodnje. Ne samo da naš projekt podupire biološku raznolikost, nego i lokalne poljoprivrednike.
 • Podržavamo naše partnere u prelasku na organsku proizvodnju - bez pesticida i monokultura.
 • Mi potičemo naše partnere za uzgoj da sadimo i cvijetne lijehe, te živice koje pružaju stanište za mnoge insekte.

Naša opredijeljenost spram nabavke sirovina s poštovanjem

Vođeni primjerom:

Sve veći broj potrošača svjesno se odlučuje za prirodnu kozmetiku iz Welede. Ova sve veća potražnja omogućuje nam sve veći pozitivan uticaj na ljude i biodiverzitet u našim lancima opskrbe. UEBT certifikat za "NABAVU SIROVINA S POŠTOVANJEM" važan je doprinos u tom smislu. Naša vizija je da će nam se sve više i više kompanija pridružiti slijedeći ovaj put - za sebe, za svoje potrošače i za naš planet.