Zdravlje

Jedinstvena isjeljiteljska moć

Kao istaknuti član u našoj porodici ljekovitih biljaka, neven se u Weleda kompaniji uzgaja skoro jedan vijek. Michael Straub, šef Weleda odjeljenja za ljekovito bilje, komentariše ovu jedinstvenu biljku i njenu ljekovitu moć.

Da li su Weleda cvjetovi nevena zaista uzgajani ručno?

Michael Straub: Da! Odabir ovih cvjetova narandžaste boje - nema ljepšeg načina da započnete ljetnje jutro! Berbu započinjemo oko 7h, nakon što jutarnja rosa na biljkama ispari. Samo ručnom berbom možemo zaista doživjeti svaki cvijet. Tokom berbe pojedinačno se procjenjuje svaki cvijet, kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet. Berba počinje početkom jula i u zavisnosti od vremenskih prilika traje četiri do pet nedjelja, u dva do tri kruga: neven je prilično velikodušan kada su u pitanju cvjetovi.

Koje karakteristike nevena posebno cijenite?

Michael Straub: Poslije toliko godina rada u uzgajanju ljekovitih biljaka, i dalje se iznenadim kada kročim na polje nevena. Ovaj cvijet ima veoma diferencirane latice, što je rezultat snažnih formativnih moći biljke. Možemo posmatrati proces polariteta  ako uporedimo cvijeće sa lišćem, čiji ovalni oblik nije posebno svojstven i skoro je embrionalan. Formativne moći biljke takođe se ističu kada se biljka preradi u tečne ekstrakte. Lijekovi koji sadrže neven pomažu da se umiri i izliječi oštećena koža. U junu i julu, dijelu godine kada sunce dostigne najvišu tačku na nebu, neven otkriva svoju maksimalnu snagu. Njegova veza sa suncem ne može se sakriti: izražena ljekovita snaga biljke bliska je uslovima sunčevog zračenja. Prema trostrukoj podjeli antroposofije, postoji poseban odnos između tri biljna elementa - korjena, lišća i cvjetova - i ljudskog organizma. Na primjer, specifična struktura nevena je usko povezana sa metaboličkim procesima čovjeka. Kada se lijek koji sadrži ekstrakt nevena koristi za liječenje povrede, stimuliše regenerativne procese koji prodiru u najdublje slojeve kože.

Zašto je neven izabran za vodeću biljku proizvoda za njegu kože?

Michael Straub: Neven, od svih specifičnih sličnih biljaka, spada među najčešće korišćene ljekovite biljke. Njegova sposobnost pretvaranja svjetlosti i toplote u biljne materije jasno se može osjetiti u našim uljima za njegu kože. Neven djeluje ako zaštitni omotač kože, ojačavajući i podržavajući njenu strukturu i otpornost. Prevazilazi druge biljke svojim regenerativnim i zaštitnim sposobnostima. Ove dvije karakteristike čine ga idealnom biljkom za mnoge naše proizvode.

Neven se u Weledi uzgaja skoro jedan vijek

Autor

Michael Straub

Voditelj uzgoja biljaka i istraživanja u Weleda-i, Schwäbisch Gmünd

Michael Straub, poljoprivredni inženjer, voditelj je uzgoja i istraživanja biljaka u Weledi u Schwäbisch Gmündu gdje takođe služi kao oficir za očuvanje divljeg života.