Zdravlje

Neven u Odjelu obrade

Ritam berbe izvodi se u bliskoj koordinaciji sa njegovom obradom. To znači da, u Weledi, uberemo onoliko koliko možemo obraditi. Neposredno nakon berbe, svježe pokupljeno cvijeće i bilje unose se u odjel za preradu bilja, udaljen brzih pet minuta hoda.

Odjel obrade tik uz Weleda vrtove

Neposredno nakon berbe, svježe pokupljeno cvijeće i bilje unose se u odjel za preradu bilja

Obrada

Moderna zgrada je okružena prirodom, s terasom koja se otvara na malom jezeru i vrtom ljekovitog bilja koji se nalazi neposredno iza nje. Unutar zidova ovog skromnog objekta, Anita Müller i njene kolege zauzeti su poslom.


Müller-ina odgovornost je da izvuče najbolje iz svake biljke i to očuva prirodnim sredstvima. U proizvodnji ekstrakta nevena, ona čini sve kako bi očuvakla što više kvaliteta i aktivnih tvari biljke, kako bi ekstrakt učinila dostupnim kao sastojak u našim mastima, kremama, uljima i esencijama.Kako bi se sačuvale vrijedne tvari i svojstva nevena, koriste se ekstrakcijski agensi poput alkohola, vode i ulja. Postoje tri različita postupka za obradu i ekstraktovanje.

 

 

Kako bi se sačuvale vrijedne tvari i svojstva nevena, koriste se ekstrakcijski agensi poput alkohola, vode i ulja.

Moram iskusiti neven izbliza, od toga kako raste do berbe na svom vrhuncu sve dok ne dođe kod nas u odjel obrade bilja.
Anita Müller, zaposlena u Weledi više od 25 godina

Alkoholni ekstrakt

Ekstrakt nevena baziran na alkoholu pripremljen je za upotrebu u našim ljekovitim mastima i prirodnoj kozmetici. Svježe cvijeće i zeleno bilje zdrobljeni su u velikim zdjelama od nehrđajućeg čelika u roku od sekunde. Ova biljna pulpa miješa se s etanolom i vodom, puni u još veće spremnike od nehrđajućeg čelika i pohranjuje na temperaturi od oko 20 stupnjeva Celzijusa. "Smjesa pohranjuje nevenove informacije, tako da se aktivni sastojci nevena prenesu u ekstrakcijsko sredstvo", objašnjava Müller. Tada se pulpa pritisne i ponovno miruje tri mjeseca, prije nego se dobivena tinktura, tamnozelene boje, filtrira.

Alkoholni ekstrakt

aktivni sastojci nevena prenose se u ekstrakcijsko sredstvo

Vodeni ekstrakt

"Naš vodeni ekstrakt, koji se koristi u dječjoj kupki, je posebno blag i nježan,” kaže Anita Müller. Umjesto alkohola, ovaj put je upotrebljena mješavina vode i morske soli kako bi se sačuvala svojstva nevena. Zdrobljeni cvjetovi nevena se kombinuju sa slanom vodom, a zatim prekrivaju debelim slojem morske soli i pohranjuju u zapečaćenu posudu za ekstrakciju. Nakon deset dana ekstrakt se presuje i filtrira. Ovaj poseban postupak koristi se isključivo za našu Kupku od nevena.

Vodeni ekstrakt

isključivo za Weleda Kupku od nevena.

Uljni ekstrakt

Za naše kreme i proizvode za njegu tijela nevenov ekstrakt na bazi ulja proizvodi se na isti način kao i alkoholni ekstrakt, samo u ovom slučaju koristi se sušena biljka. Kako bi se biljne stanice otvorile, suhe biljke se prskaju finim slojem etanola. Nakon toga se biljna pulpa miješa s prirodnim biljnim uljem, kao što je sezamovo ili bademovo ulje. Ekstrakcija se odvija preko 4,5 sata na temperaturama do 68 stupnjeva Celzijusa. Slično kao kod postupka prenosa koji se događa tokom alkoholne ekstrakcije, ulje apsorbira i čuva nevenova svojstva. Nakon hlađenja i prešanja, čisti koncentrat se može upotrijebiti kao sastojak naših proizvoda.

Oil Extract

the dried plant is used