Zdravlje

Nevidljiva snaga

Oznaka "Potentizacijska soba" iza koje slijedi riječi "Molimo za tišinu", a na vratima dva uzvičnika. To se može činiti neobičnim u proizvodnji lijekova, ali tišina je preduslov za potentizaciju.

Ni rutina niti mašine ne definišu ovaj proces.

U ovom proizvodnom procesu medicinska tvar se razblažuje s mješavinom etanola i destilirane vode, a zatim se ritmički pomiče rukom. Kada je u ovoj sobi u toku proces potentizacije, jasno je da vrata moraju ostati zatvorena i da niko ne treba da govori. Prozori su opremljeni zaslonom koji pruža privatnost, ali dopušta dnevno svjetlo, jer je dobra osvjetljenost važna za proces. Ali bilo što drugo što može izazvati ometanje ostaje vani. Tako je, u sobi nema telefona ili računara.

Potreban je skladan pokret koji je dovoljno jak da se tekućina okreće oko sebe i pravi mjehuriće.
Helga Betz

Helga Betz radi potentizaciju već 30 godina. Ni rutina niti mašine ne definišu ovaj proces. Ljudi poput nje pružaju potrebne impulse ovdje - u skladu s idejom nastavka ritmičkih procesa prirode. To načelo počiva na onome što Betz naziva "trijadom", jer je proizvodnja potencije podijeljena u tri faze - razrjeđivanje, ritamiziranje i odmor. Danas, ekstrakt Pulsatilla-e iz Weleda vrta treba biti potentiziran. Ovaj proces će se koristiti za proizvodnju izvornog rastvora, ili "majčine tinkture". D3 potencija je neophodna kao sastojak Weleda Elixira protiv kašlja. U boci za potentiziranje, mjera majčine tinkture razrijedi se s mješavinom etanola i vode u unaprijed definisanim omjerima. Zatim dolazi ritmiziranje, tokom kojeg se tekućina protresa naprijed-nazad u boci ritmičkim pokretima.

Trajanje zavisi od vrste i porijekla izvorne otopine, o tome je li biljka ili mineralna tvar. Helga Betz sjedi na stolici, jednu ruku drži ravno ispod dna boca, a druga je stisnuta oko vrata boce. Potentizacija zahtijeva skladan pokret koji je dovoljno jak da bi se tekućina vrtjela i pravila mjehuriće. Betz obavlja taj proces sa intenzivnom koncentracijom i jakim osjećajem odgovornosti; nakon svega, ona pomaže davati ljudima pristup lijekovima za ozdravljenje.

Završetak faze odmora uvijek je poseban trenutak; potencija je stvorena

Ako je rastvor koji treba biti potentiziran teži od 2 kilograma, koristi se takozvana "potentizirajuća ljuljačka". Betz stavlja veći spremnik koji sadrži mješavinu na ljuljačku, a potom ga pomiče rukom naprijed-nazad. Za veće volumene, koristi se mašina za potentiranje koja je montirana na konstrukciju nalik na stazu. Potentizirajuća posuda pomiče se naprijed-nazad jednako kao i čovjek koji je pomjera, uzimajući težinu iz tekućine i čineći je lakšom.

Posljednje, ali ne manje važno, dolazi treća faza "trijade": faza odmora. Ovo je faza kad Betz spusti tekućinu i ostavi je da se "odmara". Završetak faze odmora uvijek je poseban trenutak; potencija je stvorena. Pulsatilla majčina tinktura sada ima potenciju D1; “D” stoji za decimalno. Homeopatska farmakopeja (u Njemačkoj HAB) uopšteno određuje omjer jednog dijela početne tvari do devet dijelova tekućeg ekscipijensa na decimalne potencijale.

 

Helga Betz : "Nikad neću zaboraviti kada sam došla u Weledu u svojim ranim dvadesetim godinama, a moj šef me pitao hoću li pokušati potentizirati. Čak i tada sam imala veliko poštovanje za takav poseban zadatak, koji možete naučiti u programu obuke koju nudi kompanija. Teoretski, metoda može biti brzo objašnjena. Ključni je aspekt, na primjer, pomicanje tekućine po zamišljenoj horizontalnoj osmici, koja je simbol beskonačnosti. Ali teorija je samo jedan aspekt. Tokom vremena, u više od trideset godina koliko radim ovdje, promatram kolege koji pokušavaju potentizirati i bivam iznenađena koliko je teško dovesti kretanje u sklad s vlastitim ritmom. Premda je jedan kolega odlučio da neće nastaviti dalje, u mom slučaju, bilo je drugačije. Uspjela sam se odmah povezati sa procesom. Jesam li stvarno sposobna obavljati tako važnu zadaću danas? Moram se pitati ovo pitanje svaki dan. Više od jedanput tokom godina, odgovor je bio Ne. Tada ćete neko vrijeme obavljati druge poslove dok ne budete u stanju da se vratite na ono što vidite kao svoj poziv.” 

Autor

Helga Betz

Weleda Potentizator

Helga Betz je Weleda potentizator. Ona to radi već 30 godina.