Zdravlje

7 načina da ostanete zdravi tokom zime

Kada dani postanu kraći, donoseći hladan vjetar, kišu ili snijeg, trebamo dovoljno sna, hidratacije, topline, hrane bogate vitaminima kao i dobro društvo kako bi se osjećali dobro. Sedam stvari koje nam priroda daje da ostanemo zdravi.

Dobri razlozi za spavanje

Trećinu svog života provedemo spavajući. S dobrim razlogom: dok spavamo naše se tijelo regeneriše – treba mu omogućiti šansu da to uradi. U prosjeku, potrebno nam je sedam sati sna noću kako bi se naše ćelije mogle regenerisati, a naš imuni sistem proizveo nove odbrambene ćelije. Za to vrijeme obrađujemo iskustva dana u našim snovima, rasterećujući naše duše dok spavamo.

Dok spavamo naše se tijelo regeneriše

Bliskost - sa drugima i sa sobom

Bliskost sa drugima je dobra za vas. Istraživanja su pokazala da prijateljstva mogu biti jednako važna za naše zdravlje kao vježbanje i uravnotežena ishrana. Fizički kontakt podstiče oslobađanje "vezivnog" hormona oksitocina, što nam daje osjećaj topline i sigurnosti. U isto vrijeme, smanjuje razinu hormona stresa koji nas čini sklonim prehladama. Bliskost sa samim sobom je jednako važna. Imamo li dodira sa "unutrašnjim ja"? Možemo li reći kada je "dosta", zašto je to tako i što bismo trebali učiniti - prije nego što nas infekcija prisili da preduzmemo akciju? Samopomoć aktivira vaše vlastite iscjeliteljske moći!

prijateljstva mogu biti jednako važna za naše zdravlje kao vježbanje i uravnotežena ishrana

Vitamini

“Neka hrana bude tvoj lijek.” Kada je doktor Hipokrat rekao ove riječi prije 2.400 godina, nije znao da su vitamini u voću i povrću ti koji nas drže zdravima. Naš imuni sistem treba ove vitamine kako bi radio korektno. Budući da ljudsko tijelo nije u stanju proizvesti većinu vitamina samo, moramo ih unositi s našom hranom. I što je prirodnija hrana koju jedemo, to se energičnije osjećamo. Vučji trn je ono što savjetujemo za jačanje imunog sistema. Jarko narandžaste bobice ovog trnovitog grma sadrže više vitamina C od agruma.

Vučji trn sadrži više vitamina C od agruma

Sunčeva svjetlost

Život na ovoj planeti dugujemo toplini i svjetlosti koju nam daje sunce. Sunčeva svjetlost podstiče proizvodnju vitamina D, što nam je potrebno za jake kosti, u našoj koži. Takođe potiče proizvodnju "hormona sreće" serotonina u našem mozgu, koji nam daje prirodni poticaj. I pomaže nam da ostanemo zdravi: istraživanja na polju mlade psihoneuroimunologije pokazala su da naši hormonski i imunološki sistemi utiču jedan na drugi. Zato je tokom doba godine kada su prehlade uobičajene i dani dosadni, još uvijek važno izaći na dnevnu svjetlost. Čak i kada je nebo oblačno, sunčeva energija i dalje dopire do nas.   

Boja zeleno

Zelena boja je pravi dar prirode. Ona ima harmonizirajući efekat na naše tijelo, duh i um. Kratka šetnja šumom može smanjiti krvni pritisak, opustiti napete mišiće i ojačati imuni sistem. Čak i zimi kad su stabla gola, ne trebamo je zanemariti. Zelena hrana poput kupusa, salate i bilja sadrži visoku razinu klorofila, koji apsorbiramo kad ih jedemo. Biljke koriste ovaj pigment lista kako bi pretvorili sunčevu svjetlost u materiju, čineći nam je dostupnom za konzumiranje.

kratka šetnja šumom može ojačati imuni sistem

Topla voda

Voda čisti, posebno topla voda: zbog svoje smanjene površinske tenzije, ćelije našeg organizma je mogu lakše apsorbirati. Uzimanje čaše tople vode kao prva stvar ujutro pomaže tijelu da se detoksificira i poboljša vaš metabolizam. Pijenje toplih biljnih čajeva takođe može pomoći u sprječavanju bakterija koje uzrokuju prehladu da se ugrađuju u sluznice nosa i grla. Topla kupka s eteričnim uljima srebrenog ili običnog bora ima osnažujući i uravnotežujući učinak - naročito kada je vani hladno i vlažno.

voda čisti, posebno topla voda

Vruće i hladno tuširanje i spužvica

Ne mora biti ledena kupka: jednostavno izmjenjujte toplu i hladnu vodu tokom tuširanja, ili barem završite jutarnji tuš s osvježavajućim mlazom hladne vode, potaknite cirkulaciju i stimulišite limfni sistem. Ovo je često zanemarena ali ključna komponenta našeg imunog sistema. Što više glatko teče, to je učinkovitije u neutralizaciji i uklanjanju bakterija. Idealna priprema: petominutna masaža rukavicom za tuširanje. Osušena spužvica nježno uklanja mrtve stanice kože i stimulira limfni sistem.

stimulacija limfnog sistema