Zdravlje

Apoteka prirode

Zdravi u zimu: Vučji trn, Kantarion, Jedić i Crna bunika: Ove ljekovite biljke su korisni partneri kada dani postaju kraći. Pomažu nam da ostanemo zdravi tokom jeseni i zime.

Mračna, hladna sezona postavlja izazove za tijelo i dušu. Povećana osjetljivost na infekcije i prehlade, široko rasprostranjena zimska depresija, vremenske prilike i uslovi okoline s njihovim nepovoljnim uticajima na kožu, otežavaju produktivnost i donose umor, te nas guraju do naših granica. Tokom ovog doba godine, dvije grupe biljaka posebno mogu pružiti pomoć. Ljetne biljke, sa svojom jakom vezom sa svjetlošću i toplinom, pohranjuju ljetnu energiju koju u zimskom razdoblju stavljaju na raspolaganje našem organizmu u koncentriranom obliku. Zatim postoje otrovne biljke, koje se koriste u malim, potentificiranim količinama u homeopatskim sredstvima za stimulisanje vlastitih tjelesnih resursa.

Ovaj članak predstavlja tipične predstavnike ove dvije skupine: Vučji trn, gladan svjetlosti; Kantarion, posvećen ljetnom suncu; misteriozna Bunika koja voli sjenu; i visoko toksični Jedić.

 

Vučji trn: Pakovanje vitamina

Prkosi suši, vrućini i jakim vetrovima, a ima poseban odnos prema svjetlosti. U unutrašnjosti, to je bogatstvo vitamina!

Kantarion: Svjetlo za dušu

Ova ljekovita biljka uživa u jedinstvenoj vezi sa Suncem i daje nam svoje svjetlo.

Crna bunika: Biljka sutona

Ova otrovna biljka koristi se u lijekovima za liječenje groznice, kašlja i upala grla

Jedić: Otrovna ljepotica

Unatoč tome što je jedna od najotrovnijih biljaka u Europi, pomaže protiv bolova i groznice kada se uzima u homeopatskim dozama.

Pročitajte više o tome kako ove biljke jačaju našu prirodnu obranu i donose svjetlost u dušu, kada mračni dani tište naše duše.

Vučji trn

U sebi nosi ogromnu životnu snagu

Živi u simbiozi s bakterijama u korijenskim čvorovima, koje dobavljaju azot iz atmosfere, i čine ga dostupnim biljci. I ne može dobiti dovoljno zraka, vode i svjetlosti, koji su neophodni za njegov zdrav rast. Neravnomjeran, grm neobičnog izgleda raste do visine 6 metara, njegov opsežan korjenasti sistem čvrsto pričvršćuje biljku za zemlju. Štiti svoje plodove s oštrim lišćem i trnjem. Vitka, sjajna, srebrnasta zelena lišća prekrivena sitnim dlačicama sprječavaju prebrzo isparavanje vode. Početkom avgustaa vučji trn počinje proizvoditi svoje duguljaste plodove, bobice koje rastu od 5 do 10 mm.
Ove svijetlo žute i narandžaste bobice prikupljaju blistavu svjetlost i revitalizacijske moći sunca, pretvarajući ih pomoću minerala i vode u riznicu blagotvornih tvari. Vučji trn je jedna od rijetkih biljaka koje sadrže dragocjeno ulje i u pulpi svojih plodova i u sjemenu. To mu omogućuje proizvodnju i pohranu ne samo vitamina topivih u vodi (vitamini C i B), već i vitamina topljivih u mastima kao i njihovih prekursora (poput vitamina E i karotenoida). Zahvaljujući bogatom i uravnoteženom sadržaju vitamina, vučji trn je vrijedan izvor vitamina, takođe za vegetarijanske i veganske dijete. Sa svojim antioksidansima, nezasićenim masnim kiselinama i bogatim elementima u tragovima, štiti i jača naše ćelije.

Porijeklo

Sunce i pijesak: Vučji trn (Hippophae rhamnoides) je divlja biljka porijeklom iz središnje Azije, a rano je usvojena od strane tradicionalne tibetanske medicine zbog svojih blagotvornih učinaka. Tokom vijekova širio se od Himalaja preko planina Altaj, od Kavkaza i Karpata do Alpa i uz obalu Sjevernog i Baltičkog mora. U Srednjoj Europi dominiraju dvije podvrste, a alpski vučji trn ima još veći sadržaj vitamina C s manjim bobicama nego njegov sjeverni rođak. Optimalni uslovi za rast vučjeg trna postoje oko Mediteranskog mora, poput Maremma-e u Toskani. Pješčano tlo u regiji, blage temperature i intenzivna sunčeva svjetlost na ovom području omogućuju da biljka napreduje posebno dobro, stvarajući velike količine aktivnih tvari.

Upotreba

Dobar s vana i iznutra: Vučji pomaže kao dodatak prehrani tokom hladne sezone, kada je imuni sistem slab. U slučaju ponavljajućih prehlada najbolje je uzeti čisti, prirodni sok od vučjeg trna. Ako čisti sok ima previše kiseo okus, pomiješajte ga s žitaricama, pomiješajte sa (soja) jogurtom ili kombinujta sa drugim sokovima. Kada se primjenjuje izvana, kreme, losioni i ulja od vučjeg trna promovišu zdravu kožu - osobito zimi, kada koža često može biti suha, sklona ljuspanju ili svrbljiva. Pohranjena energija ljetnog sunca, u kombinaciji sa odbrambenim silama koje se razvijaju kako bi preživio često neprijateljsko okruženje, čine vučji trn vrijednim partnerom, osobito zimi.

Kantarion

Sa potpisom sunca

Već u 16. vijeku, švicarsko-njemački doktor Paracelsus prepoznao je snažan odnos prema suncu koji je izražavao kantarion. Ne samo da cvjeta tokom ljetnog solsticija u junu, nego i raste na posebno svijetlim mjestima - ne voli hlad. Potpis sunca takođe se može otkriti u njegovim blistavo žutim cvjetovima, krvavo crvenoj boji koja se pojavljuje kada mu se cvjetovi i pupoljci zdrobe, kao i u njegovom stimulativnom mirisu lišća. Kantarion otvara svoje mirisne cvjetove oko sat vremena prije izlaska sunca - na vrijeme kako bi pozdravio izlazeće sunce. Drugi izraz njegovog afiniteta prema suncu i sunčevoj svjetlosti je uzdignuti trokut koji tvore njegove grane - oblik koji podsjeća na obrnutu piramidu koja se otvara prema suncu. Taj odnos prema sunčevoj svjetlosti takođe je izvor najvažnijeg područja primjene: Kantarion smanjuje anksioznost i podiže duh u slučajevima blage do umjerene depresije. Može se primijeniti ili kao biljni pripravak s određenim količinama svojih aktivnih tvari, ili kao homeopatski lijek u potentificiranom obliku. Pogotovo u slučajevima zimske depresije, ovo "biljno ljetno sunčevo svjetlo" pomaže nam da podnesemo tamnu sezonu. Kantarion se takođe koristi za liječenje povreda kao što su probojne rane. Izvana, crveno uljekantariona pomaže protiv bolova u nervnom sistemu, čak i kada su uzrokovani starijim povredama ili operacijama.

Istorija

Odbrana od demona: Ime kantariona (St. John’s wort) odnosi se na glavnu sezonu cvjetanja biljke oko dana Svetog Ivana (St. John’s Day) 24. juni, nedugo nakon ljetnog solsticija 21. juna. Dani su najduži tokom ovog doba godine, a sunčeva svjetlost je najjača. Botaničko ime, Hypericum perforatum, dolazi od grčkog  hyper = iznad, and eikon = avet, što se može protumačiti kao: “lijep kao slika”, ali i kao “iznad slike”. Drevni Grci vješali su biljke iznad slika bogova kako bi se zaštitili od zlih duhova. Dodatak perforatum potiče od latinske riječi za "probušeno". Listovi biljke, koji su visoki od 20 do 90 cm, imaju žlijezde u obliku metka pa izgledaju kao da su probušeni rupama kada se gledaju na svjetlu. U srednjem je vijeku ovo obilježje bilo povezano s Kristovim ranama. Kantarion je korišten za egzorcizme, a poznat je i kao "Fuga daemonum", što znači "Vražji bijeg". Danas se koristi uglavnom kao biljni antidepresiv, da ostjera tamne misli i olakša tmurna raspoloženja.

Jedić

Otrovna plava ljepotica

Cvijet biljke jedić sastoji se od pet, plavo-ljubičastih latica. Oblik njegove latice na vrhu podsjeća na kapuljaču - stoga njegovo uobičajeno ime, monkshood (sveštenikova kapuljača). Jedić cvjeta između maja i septembra. Svi dijelovi ove biljke su jako toksični, osobito njezin korijen. Njegova aktivna tvar je akonitin, jedan od najmoćnijih biljnih otrova koji postoji. Također poznat kao Akonit ili Aconitum napellus, jedić se uzgaja za upotrebu u lijekovima i bere se tokom razdoblja cvjetanja, obično u julu. U polju se uvijek mora paziti zbog izrazite toksičnosti biljke - tijelo može apsorbovati znatne količine njenog otrova kroz samo kontakt s kožom. Životne sile koje djeluju u korjenu, u lišću, u cvijetu kao i toksičnost: svi ovi aspekti ukazuju na posebnu prirodu ove biljke, koja može imati uticaj na ljudski nervni sistem i  – kao lijek u ispravnoj dozi – može pomoći kada su nervni procesi agitirani ili prestimulisani, poput neuralgija i neuritisa. U ovim slučajevima, jedić djeluje kao oslobađač boli interno (kao homeopatski potentirani pripravak), kao i eksterno u formi ulja ili masti. Indikacije posebno uključuju bolesti koje su popraćene temperaturom, srčanom palpitacijom ili fizičkom boli, obično u slučaju akutnih prehlada ili gripe. Teški, suhi kašalj, anksioznost i nemir također su "materijal" za liječenje jedićem. Lijekovi koji sadrže homeopatske doze Aconitum napellusa imaju analgetski, antipiretički i smirujući učinak na takve simptome.

Porijeklo

Planinska biljka: Jedić pripada velikoj porodici Ranunculaceae i raste u Alpama na 3,000 metara nadmorske visine. Smatra se da riječ Aconitum dolazi od imena drevnog grada Aconae, navodnog mjesta njegova nastanka. Botaničko ime Aconitum napellus možemo vezati za Lainsku riječ aconae koja znači “kamenita litica” što opisuje mjesta gdje biljka raste. Napellus dolazi iz latinske riječi za malu repu, što aludira na oblik njegovih korijena.

Istorija

Otrovna magična biljka: Prema drevnim indijskim ayurvedskim spisima, kao i tibetanskoj i kineskoj medicini, brojne akonitne vrste bile su cijenjene kao ljekovito bilje. U Europi, jedić je dugo bio smatran tabuom, koji su koristili samo vještice i trovači. U drevnom Rimu i tokom srednjeg vijeka uzgoja jedića je bio privremeno zabranjen; vladajuća klasa se nije bojala ničeg više od ubistva otrovom. U 19. i početkom 20. vijeka biljka je korištena u malim dozama, blizu otrovnog praga, u liječenju boli, posebno za trigeminalnu neuralgiju (bol u licu s stimulisanjem petog kranijalnog živca).

Crna bunika

Biljka sutona

Svi dijelovi ove zeljaste višegodišnje biljke, koja raste uspravno do veličine 1,5 metra, su otrovni. Sa svojim atraktivnim, sočnim bobicama i pomalo slatkim okusom, bunika je na vrhu popisa u statistici poziva hitnim centrima u regijama u kojima raste (osobito u južnoj Njemačkoj). Djeca su poznata da često stavljaju bobice u usta bez razmišljanja, pa ih čak i odrasli često zbunjuju s jestivim bobicama. Čak i nekoliko bobica mogu uzrokovati ozbiljna trovanja, uzrokujući respiratorni i srčani zastoj, ponekad dovodeći do smrti. Bunika cvjeta od juna do avgusta. Nakon cvjetanja, razvija velike, crne bobice koje rastu do 1,5 cm. Kao potentizirana supstanca u homeopatiji i antroposofijskoj medicini, bunika se često koristi za ublažavanje zagušenja i grčeva, poput onih koji se pojavljuju u probavnom sistemu ili su povezani s visokim krvnim pritiskom. Njezina najvažnija uporaba je u liječenju akutne, febrilne infekcije, naročito u zračnim prolazima, a često se kombinuje s otrovom pčela, nazvanim Apis. Simptomi kod kojih bunika posebno pomaže mogu se identifikovati prema homeopatskom pravilu sličnosti, temeljeno na toksičnim reakcijama koje izaziva. To uključuje simptome kao što su groznica, nemir, suha usta, suhi kašalj i osjećaj krvi koja juri u glavu. Bunika se takođe koristi za liječenje infekcija u grlu.

Porijeklo

Biljka prelaza: Bunika (Atropa belladona) pripada porodici sjenarki (Solanaceae) – koja uključuja različite vrste kao što su bunikee, duhan i krompir koji su vijekovima korišteni kao otrovi, lijekovi, za hranu ili užitak.Istaknuta osobina ove obitelji su cvjetovi sa pet latica koji su često spojene na dnu; plod je obično bobica. Kao tipični predstavnik svoje obitelji, bunika prikazuje ove osobine na posebno impresivan način. Ime "belladonna" dolazi iz talijanskog jezika, što znači "lijepa dama", bilo zbog svojih lijepih cvjetova ili zbog toga što se ranije koristila u kapima za oči koje su ženskim očima davale zavodnički izgled. Drugi uobičajeni naziv je "smrtonosna noćna sjenka" zbog toksičnosti biljke. Bunika se može naći u Srednjoj i Južnoj Europi, Sjevernoj Africi, u Sjevernoj Europi do sjeverne Engleske i Istočnoj Europi do Ukrajine. Potrebno joj je humusom bogato i nešto kalcificirano tlo, a voli rasti po toplim, vlažnim rubovima šume, na šumskim čistinama i livadama. Često raste u sjenovitom prelazu s jednog područja na drugo. Bunikino stanište je takođe izraz međusobne povezanosti njezinih svjetlosnih i tamnih tendencija, silama svjetla i sjene koje djeluju u prelazu iz jedne u drugu - čineći je biljkom sutona.

Istorija

Opasni delirijum: U drevnim vremenima bunika je korištena u vjerske i magične svrhe. Kao halucinogena droga omogućavao je vidjeti iskustva ljudi prelaznom stanju između spavanja i buđenja svijesti, ali koja su usko povezana s smrću, zbog visoke toksičnosti biljke. Psihoaktivni efekti rezultat su alkaloida koje sadrži, uključujući hiosciamin, atropin i skopolamin, koji su takođe prisutni u drugim biljkama obitelji sjenarki.