Porodica

Prevencija i njega strija

Promjene na koži tokom trudnoće

Tokom trudnoće majčino tijelo prolazi kroz velike promjene. Kako se maternica širi kako bi napravila mjesta za dijete, tkivo kože može se pocijepati, uzrokujući strije. Što se može učiniti kako bi se spriječile trudničke strije?

Kako se vaša koža mijenja tokom trudnoće

Tokom trudnoće mijenja se i izgled vaše kože. Značajno povećanje razine estrogena utiče na različite aspekte fiziologije vaše kože, kao što su njezina debljina, kapilarni protok krvi, proizvodnja kolagena i sadržaj vode. Tijekom trudnoće koža se rasteže puno brže i više nego što je navikla. Ona postaje tanja i često izgleda suha i ljuskava, što uzrokuje svrbež kod oko 18 posto trudnica. Epiderma (najgornji sloj kože) trbuha rasteže se sve intenzivnije kako beba raste, a majčine zalihe masti se povećavaju. Iako povećane razine estrogena i drugih hormona tijekom trudnoće pomažu pripremiti kožu povećanjem elastičnosti kože, to ne može činiti unedogled.

Masaža tokom trudnoće

Kako nastaju strije?

Ravnoteža između elastinskih i kolagenih vlakana u vezivnom tkivu obično može održati stabilnost kože. Ako je istezanje konstantno i postupno, kolagen u koži ima vremena za regeneraciju. Ali trudnoća je izuzetno stanje, u kojem se koža na području trbuha rasteže mnogo brže i intenzivnije nego inače. Ako se koža prebrzo zategne, dolazi do neravnoteže u vezivnom tkivu. To uzrokuje pucanje elastičnih vlakana potkožnog sloja, što rezultira vrstom ožiljaka, koji se nazivaju strijama. Osim toga, hormonalne promjene tokom trudnoće otežavaju oporavak pokidanih kolagenih vlakana, što povećava vjerojatnost nastanka strija.

5 činjenica o strijama

Strije (latinski: Striae gravidarum) uglavnom ne predstavljaju zdravstveni problem. Ipak, ovaj vidljivi simptom trudnoće smeta nekim ženama i može uticati na njihovo samopouzdanje. U nastavku otkrijte nekoliko činjenica o strijama:

•    Strije se obično pojavljuju tokom i nakon trudnoće na trbuhu, stražnjici, grudima, bedrima i rukama.

•    Oko 50 do 90 posto trudnica dobije strije.

•    Tipično se javljaju u kasnom drugom i trećem tromjesečju.

•    Tokom trudnoće izgledaju kao ravne, ružičaste do crvenkasto-ljubičaste pruge (striae rubra).

•    Nakon dojenja, pruge obično izblijede u svjetlije linije tijekom nekoliko mjeseci ili godina. Mogu se smanjiti i često postaju hipopigmentirane (striae alba). Obično ne nestaju u potpunosti.

Uobičajeni uzroci strija

Tačan uzrok strija nije poznat. Većina strija rezultat je mješavine genetskih i hormonalnih čimbenika zajedno s ekstremnim mehaničkim stresom na vezivno tkivo. Strije se ne pojavljuju spontano, već kada se elastična vlakna kože previše stegnu. Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost nastanka strija:

•    Prisutnost strija na različitim dijelovima tijela, kao što su trbuh, stražnjica, bedra ili grudi prije prve trudnoće

•    Sklonost razvoju strija u vašoj obiteljskoj povijesti

•    Mlađa dob majke

•    Beba koja je veća od prosjeka u maternici (povećana porođajna težina, dužina i opseg glave).

•    Žene s višim indeksom tjelesne mase (BMI)

•    Prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće (više od 21 kilograma).

Neovisno o spolu i dobi, strije se najčešće javljaju kao posljedica brzog debljanja (pretilost), hipertrofije mišića (bodybuilderi), endokrinopatija (kao što je Cushingov sindrom), povećanja grudi ili kao nuspojava lijekova koji sadrže steroide. 

Zamislite strije kao podsjetnik na sjajne stvari koje je vaše tijelo učinilo.

Savjeti za prevenciju i njegu strija

Njega kože tijekom trudnoće

Briga o koži posebno je važna tokom trudnoće. Istezanje koje se događa u tom razdoblju stavlja kožu pod ogroman stres, čineći je tanjom i sušom. Intenzivna njega kože na vašoj "dječjoj kvržici" hidratantnim losionom ili uljem može pomoći. Osim toga, redovna masaža može povećati elastičnost kože i pospješiti cirkulaciju krvi, tako da se koža ne trga tako brzo. Time se smanjuje vjerojatnost nastanka strija, čak i ako ih nije moguće u potpunosti izbjeći. Masažu trbuha treba provoditi redovno, barem jednom dnevno. Najbolje je započeti s njima što je moguće ranije u trudnoći, čak i prije nego što vam se trbuščić počne nazirati. Mnoge žene se malo udebljaju u prva tri mjeseca trudnoće, ali najznačajnije debljanje događa se u drugom, a posebno u trećem tromjesečju.

Rituali njege kože tokom trudnoće

Postnatalna njega kože

S masažom trbuha treba nastaviti do kraja dojenja ili tri mjeseca nakon poroda – čak i ako nema strija. Rastegnutoj koži treba vremena da zacijeli. Redovita masaža također može mjerljivo poboljšati stanje kože koja već ima strije. Postojeće strije moguće je vizualno smanjiti i posvijetliti masažom, ali se – kao ni drugi ožiljci – ne mogu “izmasirati”. Redovita njega kože i masaže za poboljšanje cirkulacije poboljšavaju funkciju barijere kože i pružaju joj vlažnost. Također smanjuju suhoću kože i neugodne simptome svrbeža i zatezanja.

Masaža tokom trudnoće