Ljepota

Šta je prirodna kozmetika ?

Postoje različiti standardi za prirodnu kozmetiku, ali nema pravno obavezujuće definicije. Kvalitet Welede ide čak i dalje, sa svojim strogim socijalnim, ekonomskim i ekološkim kriterijima.

Weleda kozmetički proizvodi certificirani su kao prirodna kozmetika od strane NATRUE standarda. Welede sa kvalitetom ide čak i dalje, sa svojim strogim socijalnim, ekonomskim i ekološkim kriterijima.. Gdje god pogledate iza kulisa u Weledi - bilo u našim vrtovima, s našim partnerima za uzgoj, u našim tvornicama za preradu ili proizvodnju - možete vidjeti kako su visoki naši standardi.

Ne radi se samo o tome da li je sirovina ili biljka organski uzgojena. Radi se o odgovornsti i odgovornoj trgovini, te strogim društvenim, ekonomskim i ekološkim kriterijima. Radi se o održivosti. Radi se o zdravom tlu gdje biljke mogu napredovati. I o pružanju dobrih uslova za one ljude koji rade na tom tlu i beru biljke koje čine osnovu prirodne kozmetike Weleda.

Weleda kozmetički proizvodi certificirani su kao prirodna kozmetika od strane NATRUE standarda.
Weleda

Naši proizvodi za njegu kože sastoje se od svih svojih aktivnih sastojaka uzimajući u obzir ljudsko biće u cjelini.

Jedinstvena kvaliteta koju dijele svi Weledini proizvodi može se pratiti od antroposofskog pogleda na ljudsko biće. Tip kože nije jedini aspekt koji treba koristiti za određivanje najprikladnijih proizvoda za njegu kože. Naši proizvodi za njegu kože sastoje se od svih svojih aktivnih sastojaka uzimajući u obzir ljudsko biće u cjelini.

Koliko je priroda sadržana u proizvodu? Dr. Dagmar Bässler je biolog i odgovorna je za naučne informacije o prirodnoj kozmetici u Weledi. „Ne postoji pravno obvezujuća definicija prirodne kozmetike. Čak ni za prirodnost," kaže ona. Do koje mjere se "prirodnost" može izraziti brojevima? Biolog vjeruje da je vrijeme da se razjasni ovo pitanje. S Weledinim uljima za tijelo, kao što je Ulje za regeneraciju tijela od nara, koje se sastoji od jojobe, sezama, pšeničnih klica i ulja od sjemena nara, na ovo se pitanje može brzo i jednostavno odgovoriti. Jedini sastojci su biljna ulja, biljni ekstrakti i eterična ulja za miris. Biljna ulja koje koristi Weleda ekstraktuju se direktno iz sjemena biljaka ili pulpe. Ova blaga su izrađena od najdragocjenijih dijelova koje biljka može ponuditi. I sto odsto prirodna.

Naš cilj je ponuditi proizvode koje sadrže prirodno u najvećoj mogućoj mjeri

"Ako ne želimo ograničiti prirodnu kozmetiku na ulja za tijelo, već razviti i kreme, gelove za tuširanje, losione i druge proizvode, moramo prihvatiti određene kompromise u pogledu čisto prirodnog", objašnjava Bässler. “Naš cilj je ponuditi proizvode koje sadrže prirodno u najvećoj mogućoj mjeri. Za emulzije i sredstva za čišćenje kože, grubo govoreći, potrebne su nam sirovine koje ne rastu na drveću ili poljima, ali su dobivene od prirodnih sirovina. Uzmite sapun, na primjer. Sapun je sol masne kiseline,” kaže Bässler. Masna kiselina se dobiva iz prirodnih ulja pomoću "sapunskog ključanja" - procesa u kojem se ulje zagrijava sa rastvorom natrijum hidroksida."Stoga je sapun supstanca prirodnog porijekla, ali više nije stopostotno prirodna", kaže Bassler, napominjući: "Teško je očistiti se prirodnim biljnim uljem."

Mnogi proizvodi koji se deklarišu na tržištu sa „priroda“ i „prirodnim“ nemaju šanse da budu NATRUE certifikovani.

Weleda uglavnom koristi biljne ekstrakte ili biljna ulja kao aktivne sastojke. Da li su biljni ekstrakti uvijek prirodni? Na kraju krajeva, ne koristi se biljka kao cjelina - ona se razgrađuje tokom ekstrakcije, tako da se njeni sastojci mogu prenijeti na ekstrakt. Bässler objašnjava da to zavisi o agensa za ekstraktovanje. "Weleda uglavnom koristi vodu, biljna ulja i etanol." Transformacija koja se ne događa u prirodi - moglo bi se reći. Ali koliko daleko treba da idu takve promjene?„Radi se o vašim vlastitim idejama i očekivanjima. I radi se o crtanju krajnje granice kao proizvođača,” kaže Bässler. Norma prirodne kozmetike NATRUE, prema kojoj je Weleda certificirala više od 100 prirodnih kozmetičkih proizvoda, uspostavila je stroge kriterije koji definišu prirodnu kozmetiku na sve konfuznijem tržištu. Weleda je osnovala normu zajedno sa drugim kompanijama kako bi definisala prirodnu kozmetiku širom svijeta. “Mnogi proizvodi koji se deklarišu na tržištu sa „priroda“ i „prirodnim“ nemaju šanse da budu NATRUE certifikovani, jer sadrže sirovine dobijene iz mineralnih ulja, silikona, genetski modifikovanih organizama, jonizujućeg zračenja ili sintetičkih masti i mirisa, što standard zabranjuje,” kaže biolog. Ona takođe napominje da NATRUE objavljuje svoje kriterijume na svojoj internet stranici; više transparentnosti je teško zamisliti.

Ni pod kojim okolnostima oni od nas koji su NATRUE certifikovani ne žele da stvore utisak da je veliki dio “prirodnosti” proizvoda posljedica visokog sadržaja vode.

Pored toga dolazi pitanje organskog ili neorganskog. “Prirodno” se često izjednačava sa “organskim” - potrošače često zbunjuju ova dva termina, koji su zapravo sasvim različiti. U Weledi, 82 posto sirovina koje mogu biti organski certificirane potiču iz kontrolisanog organskog uzgoja ili biodinamičkog uzgoja. Međutim, to ne znači da je 82 posto svih proizvoda organskog porijekla. Bässler objašnjava da, da bi to shvatili, moramo ići malo dalje, dajući primjer koji jasno pokazuje koliko postotak ponekad može biti beznačajan. Većina kozmetičkih proizvoda sastoji se od visokog postotka vode. Da li je voda klasificirana kao prirodna ili organski certificirana? Neki brendovi prirodne kozmetike to definišu na taj način. NATRUE to definiše drugačije. „Voda je voda, nije klasificirana kao prirodna tvar niti kao modificirana prirodna tvar. Takođe nije organski certifikovana “, kaže Bässler. “Ni pod kojim okolnostima oni od nas koji su NATRUE certifikovani ne žele da stvore utisak da je veliki dio “prirodnosti” proizvoda posljedica visokog sadržaja vode,” kaže ona.

Weleda ima za cilj da objedini ova dva aspekta u svojoj prirodnoj kozmetici: brzi efekat - kreme i losioni treba da se lako nanose i brzo apsorbuju od strane kože - zajedno sa dugotrajnim efektom.

Njen lični zaključak je da treba biti oprezan sa naizgled apsolutnim tvrdnjama, kao što su "100% prirodna", kao i sa pojednostavljenim klasifikacijama. Bässler izražava svoje veliko poštovanje za sva znanja koja su prikupljena za proizvodnju prirodne kozmetike Weleda tokom skoro 100 godina. Vrijeme je važno kada se stručnjaci Welede bave karakteristikama i moćima biljaka. Ono što dobiju razumjevši ide ruku pod ruku s novim rezultatima iz istraživačkih laboratorija. Kada je u pitanju prirodna kozmetika, Weleda pridaje posebnu važnost i onome što se može mjeriti, kao i onome što se može doživjeti.

Za Bässler, polje prirodne kozmetike danas mora kombinovati visoku efikasnost s najvećom mogućom prirodnošću. Često čuje da klijenti žele oboje i „100%“ prirodne i brze proizvode sa jasnim efektima. Weleda ima za cilj da objedini ova dva aspekta u svojoj prirodnoj kozmetici: brzi efekat - kreme i losioni treba da se lako nanose i brzo apsorbuju od strane kože - zajedno sa dugotrajnim efektom. Na kraju, ljudi bi se trebali osjećati ugodno u svojoj koži, bez obzira na njihovu dob. „Vrijedno je napraviti korak i vjerovati u prirodu“, kaže Dagmar Bässler. Ili bolje rečeno, povjerenje u ono što je kompanija razvila “u skladu s ljudima i prirodom”. Za nju je to najbolji odgovor: "Ne postoji bolji način da se sumira ono što nam je važno."

Koliko je prirode u proizvodu? Kod Weleda ulja za tijelo na ovo pitanje se može brzo i jednostavno odgovoriti. Ona su sto posto prirodne.
Dr. Dagmar Bässler

NATRUE je međunarodna neprofitna organizacija koja se fokusira na prirodnu i organsku kozmetiku. Da bi bio NATRUE certifikovan, proizvod može da sadrži samo tri kategorije sirovina: prirodne supstance, izvedene prirodne sirovine (modifikovane prirodne supstance) i sirovine identične prirodnim. Postoje tri nivoa certifikacije: prirodna kozmetika, prirodna kozmetika sa organskim udjelom i organska kozmetika. Svi NATRUE certificirani proizvodi svjesno izbjegavaju upotrebu sintetičkih mirisa, silikona, parafina, mikroplastike, mineralnih ulja i sintetičkih masti. Da bi se to osiguralo, inspekcije se sprovode od strane nezavisnih vanjskih certifikacijskih tijela.

Radi se o vašim vlastitim idejama i očekivanjima. I radi se o crtanju krajnje granice kao proizvođača
Dr. Dagmar Bässler

Unija za etičku Bio trgovinu (UEBT) je neprofitna organizacija. Ona nudi globalno priznati standard za etičko nabavljanje prirodnih resursa. Standard pokriva društvene, ekološke i ekonomske aspekte. Pečat UEBT-a garantuje da se biodiverzitet konzervira i održivo koristi u uzgoju biljaka, berbi i daljnjoj preradi, i svi koji su uključeni duž ovog lanca vrijednosti tretiraju se pravično i pošteno. Weleda posjeduje UEBT certifikat za sve svoje aktivnosti u nabavci sirovina, te je jedan od prvih brendova koji nosi ovaj pečat povjerenja na svojim prirodnim kozmetičkim proizvodima.

Dr. Dagmar Bässler

Biologist

Head of Scientific Information on Natural Cosmetics at Weleda