Zdravlje

Naša koža je vrijedna arhitektonske nagrade

Poput živog zida, naša koža može zaštititi naše tijelo od utjecaja okoline i gubitka vlage. Spoljni sloj kože i fini film vode i lipida pomažu u obavljanju posla. Ali ako se ova zaštitna barijera oslabi, koža će gubiti sve više vlage, postajući suha.

Kuća je čvrsta onoliko koliko su čvrsti njeni zidovi. Ovaj princip vrijedi i za naše tijelo, pri čemu koža služi kao granica između iznutra i izvana. Sastoji se od nekoliko slojeva koji nas efikasno štite od uticaja okoline. Najudaljeniji sloj kože – rožnati sloj (stratum corneum) – i hidrolipidni film povrh toga, posebno su važni u sprječavanju gubitka vlage.

Rožni sloj nalikuje pažljivo postavljenom zidu od cigle, pri čemu rožnate ćelije funkcionišu kao "cigle"

Ćelije su međusobno povezane mješavinom lipida, baš kao malter između cigli zida. Prirodni hidratantni faktori (NMF) također igraju važnu ulogu. To su tvari koje privlače i zadržavaju vodu, a prisutne su i u tankom filmu koji prekriva rožnati sloj. Ovaj takozvani hidrolipidni film je mješavina vode i lipida, sastavljena uglavnom od našeg znoja i sebuma.

 

Visok sadržaj lipida, složena struktura naše kože i njeni prirodni hidratantni faktori – ova jedinstvena interakcija podsjeća na arhitektonsko remek-djelo. Osigurava da naša koža ne gubi previše vlage.  

Mnogo je razloga zašto naša koža postaje suha

Suha koža se javlja u većini slučajeva kada tijelo ne proizvodi dovoljno lipida. Tada arhitektonsko čudo kože može postati neuravnoteženo. Gubi sposobnost efikasnog skladištenja vlage, koža postaje gruba ili ispucala. Počinje da se oseća zategnuto i njegova prirodna odbrana postaje oslabljena.