Ljepota

10 zlatnih pravila za sunčane dane

Naše sunce je predivno. Uzmite pozitivan pristup njegovoj energiji i upijte njegovu umirujuću toplinu - ne uvijek, ne svugdje i umjereno. Slijedite ovih 10 pravila - pomoći će vam da uživate u suncu na zdrav način.

1. Dajte vremena svojoj koži da se prilagodi.

Počnite sa kafom na jutarnjem suncu ili prošetajte kasno poslijepodne, dopuštajući vašoj koži da se postupeno prilagođava suncu.

2. Odrijemajte.

Izbjegavajte ljetno sunce od 11 do 16 sati sklonjeni, uživajući u ugodnoj hladovini.

3. Najjednostavnija zaštita od sunca je odgovarajuća odjeća.

Nosite laganu odjeću s dugim rukavima od prirodnih materijala kao što je lan i kape za sunce.

4. Nanosite zaštitu pažljivo i često.

Intenzitet sunca je često jači na odredištima za odmor, posebno u južnim regijama ili u planinama. Nanesite debeli sloj krema za sunčanje na nezaštićene dijelove tijela, po mogućnosti prije nego što napustite kuću. Odaberite faktor zaštite od sunca (SPF) prema vrsti vaše kože i intenzitetu sunca. Plivanje smanjuje SPF, pa redovito nanesite zaštitu od sunca, ali uzmite u obzir da to ne znači da vrijeme zaštite traje duže.

5. Zaštita od sunca iznutra

Beta karoten, vitamin E i antioksidanti mogu produžiti prirodnu zaštitu od sunca, kad se redovno uzimaju. Jednostavno je: mrkve, borovnice, repa, špinat, paradajz, maslinovo ulje i losos samo su neke od ukusnih namirnica koje sadrže ove zdrave supstance.

6. Uzimajte puno tečnosti.

Zeleni čaj ima dobra antioksidativna svojstva. Voda je takođe korisna za kožu, pogotovo ako je koža pretjerano izložena suncu i izgubila je vlagu znojenjem na vrućini.

7. Zaštitite oči.

Nosite odgovarajuće sunčane naočale ili štitnik. Nikada nemojte gledati direktno u sunce.

8. Rashlađujuća njega nakon sunčanja.

Ljeti, držite svoj Weleda losion nakon sunčanja ili serum od nara u frižideru, tako da možete uživati u izvanrednoj svježini kada ih nanosite na kožu.

9. Brzo olakšanje kod opeklina.

U slučaju opeklina, sklonite se sa sunca i ohladite se. Pijte puno vode. Oblačenje vlažne majice takođe može pružiti brzo olakšanje. Njena neposredna primjena djelotvorna je protiv boli i upale. U slučaju otvorenih rana ili velikih područja ozbiljno opečene kože, zatražite hitnu medicinsku pomoć.

10. Korisni kućni lijekovi.

Obloga od kremastog mladog sira može ohladiti i do četiri sata. Kremasti mladi sir nemojte nanositi direktno na kožu jer se može zalijepiti za kožu kad se zagrije. Najbolje je staviti komad platna na peškir, razmazati sloj mladog sira na platno, pokriti drugim platnom, a zatim ga prekriti peškirom. Nakon toga stavite oblogu na zahvaćeno mjesto. Čisto kokosovo ulje, kao i sva ulja i masne kreme, nisu dobar lijek za opekline jer mogu prouzrokovati nakupljanje topline u koži. Da bi se pobrinuli za opeknutu kožu, bolje je koristiti umirujuće losion za kožu.

Savjet

Gel iz mesnatog lišća biljke aloe vere hladi i smiruje kožu predivno. Jednostavno pokidajte list iz biljke i premažite preko kože.