Priroda

Botanički Profil: Neven

Sa svojim sjajnim narandžastim cvjetovima, Calendula officinalis je biljka iz porodice Asteraceae. Cijelo ljeto, ova energična biljka je zauzeta proizvodnjom novih cvjetova i lišća. Novi pupoljci se pojavljuju čak i kada se stariji pretvaraju u sjeme, pri paralelnom procesu cvjetanja i sazrijevanja. Neven, sa svojim kontinuiranim izmjenama između propadanja i ponovnog rađanja, izgleda kao simbol vječnog ciklusa života.

Cvijet

Ova slika vječnog ciklusa ojačana je suncem obojenim cvjetovima nevena, koji prate put sunca tokom cijelog dana. Unutar njih nose energičnu životnu snagu, u sofisticiranoj strukturi kompozitnog cvijeta.

Sjeme

Njemački naziv biljke, "Ringelblume", potiče od kovrdžavog sjemena, oblika polumjeseca. Sjeme se proizvodi u plodnim vanjskim, floretima oblika latice. Svojim krivinama, šaržama i kukama, svako sjeme je malo drugačije od sljedećeg, prilagođavajući se širokom rasponu metoda raspršivanja. Ovo bogatstvo raznolikosti sjemena donosi sljedeću generaciju biljke.

Listovi

Jednostavni i glatki duž ivica, listovi nevena ne prolaze nikakvu metamorfozu, zadržavajući isti duguljasti oblik tokom njihovog razvoja. Listovi nevena izraz su biljnog potencijala za rast i kontinuiranu obnovu bez potrebe za promjenom temeljnog oblika.

Žljezdane dlake - trihomi

Stabljika, lišće i pupoljci nevena su obloženi ljepljivim, zaštitnim slojem. Sposobnost biljke da reguliše moćne procese rasta pokazala se djelotvornom, posebno u liječenju rana i infekcija.