Priroda

Simfonija u narandžastom

Narandžasti cvjetovi nevena sijaju sjajno pod plavim nebom, a svaki naredni blistaviji od prethodnog. Uzgojani u našem ljekovitom vrtu u Schwäbisch Gmünd-u u Južnoj Njemačkoj, apsorbirali su obilje sunčeve svjetlosti. Sada su spremni kombinovati svoje iscjeliteljske snage i prenijeti snagu ljudima i prirodi. 

Kako prve sunčeve zrake osvjetljavaju nebo, naši vrtlari i njihovi pomagači započinju svoj posao. Jutarnja rosa upravo je isparila u toplom ljetnom zraku dok ulaze u polje. Sa spuštenim glavama, žeteoci brzo pomiču ruke između biljaka i njihovih košara. Red za redom, dopiru do velikih, otvorenih cvjetova i lagano ih ubiru sa stabljika. Manjim cvjetovima dopušteno je upijati još sunca i nastaviti rasti, prije nego što i oni postanu zreli za košare žetelaca. Nemoguće ih je ne primijetiti, čak ni iz daljine: cvjetovi u cvjetanju sjaje se kroz svaki mali jaz u živici, pravi simfonija u narandžastom. Prije nego što je došlo podnevna toplina koja bi umanjila dragocjene osobine nevena, svi cvjetovi su prikupljeni ručno.

“Neven je posebno snažan i vitalan ujutro."
Michael Straub, šef Weleda vrta medicinskog bilja, Schwäbisch Gmünd u Južnoj Njemačkoj
Nevenov cvijet ima ogromnu blistavu snagu
Michael Straub

Neven raste izvanrednom brzinom, te se može saditi odmah bez pokretanja sadnica u stakleniku. Poput svojih rođaka iz porodice Asteraceae (suncokreta), neven se brzo i obilno razmnožava. Kada vrijeme dopusti, u samo deset dana iz sjemena niče bujno zeleno lišće, koja će uskoro biti okrunjeno simetričnim okruglim cvjetovima. Kao jaka, raskošna biljka, neven stimuliše proces ozdravljenja kože u slučaju rana ili iritacije. Uz svoje regenerativne i zaštitne mogućnosti, biljka igra ključnu ulogu u mnogim našim proizvodima.

Neven uči našu kožu da se brzo regeneriše

Njegovi aktivni spojevi, uključujući karotenoide i flavonoide, jačaju kožu od vanjskih utjecaja. Proizvodi koji sadrže ekstrakt nevena posebno su prikladni za nježnu kožu beba i male djece. 

Biljka izvorno dolazi iz toplijih regija u sjevernoj Africi, gdje joj cvjetovi sežu prema suncu na rubu planina Atlas. Danas, se neven također osjeća ugodno i u hladnijim klimama dvije hiljade kilometara dalje na sjever, gdje uspijeva u našem vrtu u Schwäbisch Gmünd-u na 450 metara nadmorske visine.

Za njegovu dobrobit odgovoran je Thomas Schildenberger - kao vođa Weledine poljoprivredne naučne grupe i voditelj kompostiranja. Već skoro dvije decenije osigurava da je tlo našeg vrta zdravo i bogato humusom, s mnogo organskih hranjivih tvari i fine, mrvljene teksture. Schildenberger koristi najbolje moguće sjeme sakupljeno sa vlastitih Weleda polja, koje ocjenjuje dok je neven u punom cvatu prije nego što se cvijeće ubere i potroši. Red za redom, pažljivo sije tamno, zakrivljeno sjeme nevena, osiguravajući da se biljke ne upliću jedna s drugom. On potiče zdrav rast biljke brinući o tlu, te uklanjajući neželjeno zelenilo.