Zdravlje

Kako tretirati opekotine, ujede i modrice

Ljeto je vrijeme za uživanje u blagodatima prirode dok hodamo bosonogi uz obalu ili se penjemo po planinama. Ali kad se dogode nesreće, šta možemo učiniti ako nam koža bude ozlijeđena? Razgovaramo sa farmaceutom Birgit Emde.

Šta možemo učiniti u slučaju modrica?

Birgit Emde: U slučaju modrica, razmislite o njihovom tretiranju pomoću RICE metode. Ovo znači "rest" (R) - odmoriti, zaustaviti aktivnost koja je uzrokovala povredu. Ohladiti zahvaćenu površinu ledom, "ice" (I). Nakon toga upotrijebiti "compression" (C) - kompresiju, što znači omotati taj dio tijela elastičnim zavojem ili slično. (E) "Elevate" - podići ozlijeđeni dio tijela kako bi smanjili pritisak i oticanje. Korisna ljekovita biljka u ovom slučaju je arnika.

A šta pomaže kod ogrebotina ili poderotina?

Birgit Emde: Ogrebotine su površinska oštećenja kože, koja obično možemo uspješno tretirati sami. Važno je očistiti ogrebotinu što je prije moguće kako bi se izbjegla kontaminacija. Kalendula, kod nas poznata kao neven, je obična vrtna biljka čije su ljekovite vrijednosti poznate od davnina. Naučne studije su dokazale njene ljekovite mogućnosti. Osim protuupalnih i antiseptičkih svojstava, takođe potiče nastajanje novih kožnih tkiva, pomažući da se rana brzo zatvori.

Kako tijelo reaguje na ujede insekata?

Birgit Emde: Ujedi insekata mogu uzrokovati bezopasna svrbuckanja, ali mogu biti i prilično bolni. Mogu rezultirati ujedima koji su jedva vidljivi, ali i uzrokovati oteknuće mjesta ujeda. Ako se zadrži u koži, žaoku pčele ili ose treba pokušati izvaditi pincetom. Nemojte raščešavati mjesto ujeda, jer to može dovesti do infekcije. Hladne obloge će oslabiti svrab, oticanje i bol. Bilo kakva alergijska reakcija na ujed insekta zahtjeva promptnu posjetu doktoru.

Kolko je sunce dobro za nas?

Birgit Emde: Sunce je eliksir života za naše tijelo. Apsorbujemo njegovo svjetlo i toplotu kroz kožu. Sunčeve zrake pomažu formiranje vitamina D, koji je važan za naše zdravlje. Međutim, ako ostanemo predugo na suncu, njegove UV zrake mogu nam napraviti opekline. Pojam "opekline od sunca" odnosi se na niz simptoma, od osjećaja stezanja preko kože do crvenila ili laganih opeklina. U slučaju opeklina, važno je brzo ublažiti bilo kakvu bol koja nastaje i osigurati regeneraciju zdrave kože, sve do dubljih slojeva. Lijekovi s ekstraktom koprive mogu vam pomoći.

Ljeto bez opeklina

  •  Izbjegavajte pretjeranu i direktnu izloženost sunčevim zrakama
  •  Nosite šešir i odjeću kako biste zaštitili kožu
  •  Dopustite koži da se postupno navikne na sunce

Autor

Birgit Emde

Farmaceut

je pisac i predavač antroposofske farmacije.