A group of Edelweiss plants
Priroda

Botanički Profil: Runolist

Ovaj cvijet "vunene kose", koji se smatra obilježjem švicarskih Alpa, u stvari nije cvijet. Ova subalpska do alpska biljka raste u stijenama i pukotinama, kao i na krečnjačkom i kamenitom tlu na visinama od 1500 do preko 3000 metara. Preferira južnu ekspoziciju.

Način rasta

Lišće biljke runolist (Leontopodium alpinum) tvori bazalnu rozetu na stjenovitom tlu. Jedan ili više nerazgranatih, cvjetnih izbojaka raste iz rozete od 10 do 20 cm u vis. Ove stabljike, od kojih svaka završava cvijetom, prekrivene su nejasnim bijelim dlakama, baš kao i svi ostali dijelovi biljke iznad zemlje.

Listovi

Pored bazalne rozete, biljka ima uske, kopljaste listove koji su ravnomjerno raspoređeni po dlakavim stabljikama. Listovi mogu narasti do 5 cm u dužinu i 8 mm u širinu.

Cvjetovi

Runolist pripada kompozitnoj obitelji cvjetnih biljaka . Cvjetnica je okružena sa pet do petnaest listića u obliku zvijezde. Ovaj cvijet "vunene kose", koji se smatra obilježjem švicarskih Alpa, u stvari nije cvijet. Stvarni cvjetovi su grupirani zajedno u središtu zvijezde. Ovdje, dvije do dvanaest cvjetnih glava u obliku šoljice, sadrže sitne žućkasto-bijele cjevkaste cvjetove.

Stanište

Ova subalpska do alpska biljka raste u stijenama i pukotinama, kao i na krečnjačkom i kamenitom tlu na visinama od 1500 do preko 3000 metara nadmorske visine. Preferira južnu ekspoziciju. Runolist je strogo zaštićena biljka i ne smije se brati u prirodi. Za proizvodnju ekstrakta runolista koji koristi Weleda, biljke se uzgajaju u Švajcarskoj na nadmorskoj visini od preko 1.500 metara. Plantaže runolista napravljene su od sadnica.

Osobine

Nadzemni dijelovi biljke koriste se za dobivanje ekstrakta. Bistri, smeđi do smeđi ekstrakt sadrži kiselinu runolista i ostale fenolne kiseline, kao i flavonoide. Zahvaljujući antioksidativnim i svojstvima za njegu kože, ekstrakt runolista prikladan je za proizvode za zaštitu od sunca.