Priroda

Umjetnik na planinskom suncu

Runolist je rijetka ljepota. Ova mala, plemenita biljka sa svojim snježnim bijelim lišćem i zvijezdastim cvijetom raste na nadmorskoj visini od 1.500 do 3.000 metara nadmorske visine, pod jakom sunčevom svjetlošću i na neplodnom tlu. Mnogo možemo naučiti iz ove biljke bliskim promatranjem.

Na visokim planinama koje su dom runolistu, snijeg pokriva vegetaciju mjesecima. Ispod ovog sloja, biljka, koja nosi latinski naziv Leontopodium alpinum, hibernira s podlogom do proljeća. Nakon što se snijeg otapi, razvija malu rozetu, iz koje će stabljika uskoro biti visoka 10 cm. Produženi listovi biljke potpuno su prekriveni vunastim bijelim dlačicama.

Ove kovrdžave dlake su više nego nešto što oko vidi - one nose hiljade sićušnih mjehurića zraka koji reflektuju svjetlost. Istraživači su također otkrili da se ove vlasi sastoje od paralelnih vlakana s promjerom od 0,18 mikrona, te su dizajnirane da apsorbuju preciznu valnu dužinu štetnog UV zračenja. Preostala sunčeva svjetlost može proći kako bi biljka mogla uraditi fotosintezu. Bez formativne snage alpskog sunčevog svjetla, izbojci biljaka bili bi predugi i pretanki da bi se održali uspravno. Runolist stoga zahtijeva intenzivne zrake sunca koje ga drže u ravnoteži i oblikuju skladnu figuru.

Ove kovrdžave dlake su više nego nešto što oko vidi - one nose hiljade sićušnih mjehurića zraka koji reflektuju svjetlost.

Ali nije samo jaka planinska sunčeva svjetlost ta koja predstavlja izazov za Runolist, koja je navedena kao zaštićena vrsta u nekoliko zemalja: tlo na kojem raste, je neplodno i siromašno nutrijentima. Stoga Runolist mora izvući iz tla vrlo snažne vitalne sile kako bi preživio pod tim prirodnim uslovima.

Ekstrakt runolista koji se koristi za prirodnu kozmetiku dobija se od nadzemnih, cvjetajućih dijelova biljke

Postoji nešto drugo što čini runolist, koji se smatra simbolom visokih planina, vrlo posebnom biljkom. Ako pogledate bliže cvjetove, vidjet ćete da se vanjski cvijet sastoji od dlakavih listića. U njihovoj sredini nalazi se grozd od dvije do dvanaest cvjetnih glava, od kojih se svaka sastoji od oko 60 pojedinačnih floreta. Zajedno čine skladnu formu, koju biljni istraživači nazivaju cvijetom "višeg reda" ili "drugog reda". Runolist dodatno pojačava ovo načelo, jer tvori grupu sitnijih, ali ih kombinuje tako da formira veliki finalni cvijet. Zato se kaže da je runolist "cvijet trećeg reda". 

Antroposofijski, postoje dvije osobine koje čine runolist ovako vrijednim: njegova nevjerojatna vitalnost - sposobnost da raste pod ekstremnim uslovima hladnoće i intenzivne sunčeve svjetlosti, te visoki red cvjetanja. Možemo iskoristiti ovaj potencijal da pomognemo ljudskom organizmu da održava i unaprijedi strukturu naše kože.

Ekstrakt runolista koji se koristi za prirodnu kozmetiku proizvodi se od nadzemnih dijelova biljke. Ovaj ekstrakt sadrži runolisnu kiselinu i druge fenolne kiseline, kao i flavonoide. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, ekstrakt runolista može neutralizovati slobodne radikale i time se suprotstaviti stresu na koži uzrokovanom UV zračenjem. Na taj način, runolist ima blagotvoran učinak na kožu.

Autor

Torsten Arncken

Agronom i istraživač biljaka

Torsten Arncken je agronom i istraživač biljaka u Goetheanum-u, Dornach, Švajcarska.