Priroda

Botanički profil: Aloe Vera

Aloe vera (Aloe Barbadensis) ima dugu istoriju kao proizvod za njegu kože. Čak i u drevnom Egiptu, aloe vera se promatrala kao biljka koja daje ljepotu i zdravlje - Kleopatra je navodno svakodnevno iskoristila.

Način rasta

Aloe vera, koja pripada porodicii ljiljana, liči kaktusu po svom načinu rasta. Tropska biljka je bez stabljike ili oblikuje vrlo kratku stabljiku s maksimalnom visinom od 25 cm. Oko 20 listova raste uspravno i formira gustu rozetu. Korijeni su relativno plitki i rastu vodoravno pod zemljom.

Listovi

Odrastajući od 40 do 50 cm, lanceolatni listovi ovog sukulenta su debeli i mesnati, sa voštanim premazom spolja. Oni dozvoljavaju biljci da skladišti vlagu i sastoje se od oko 95% vode. Jedan list može težiti do dva kilograma. List je blago ružičast oko ivica, koji su nazubljene malim zubima u intervalima od jednog do dva centimetra.

Cvjetovi

Cvat aloe doseže oko 60 do 90 cm i ima jednu ili dvije grane. Cvjetni klasteri imaju guste žute i crvene cvjetove dugačke oko 3 cm, koji postaju uži prema vrhu.

Stanište

Tačno porijeklo Aloe Vere je nepoznato, iako se misli da se prvi put pojavila u Sudanu i na arapskom poluotoku. Danas se ova vrsta uzgaja i raste u divljini u Sjevernoj Africi, Bliskom Istoku, Aziji, regiji Južnog Mediterana, otoku Madeiri, Cape Verdeu, Kanarskim otocima i Srednjoj i Južnoj Americi.

Osobine

Gel iz tkiva lišća koji zadržava vodu je bezbojna do blago žuta, bistra do blago mutna tekućina. Aloja sok, koji je prešan iz gela u lišću, koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe. Polisaharidi koji sadrže mogu vezati vlagu i otpustiti je u kožu. Aloe Vera gel ima umirujuće, tonirajuće i hladeće dejstvo na kožu. Preporučuje se za nečistu, nadraženu, suhu i osjetljivu kožu.