Priroda

Talenti nakon sunčanja

Kada stigne ljeto, možemo uživati u toplom suncu na našoj koži - ipak, najbolje umjereno. Ako ste već bili na suncu predugo, biljna moć može pomoći: aloe vera gel i ekstrakt koprive osiguravaju osvježavajuću njegu koži koja je nadražena suncem. Što možemo naučiti od aloe vere i male koprive ?

Mala kopriva (žara)

Mnogi su ljudi već upoznati s neugodnim osjećajem peckanja uzrokovanim dodirivanjem dlačica male koprive (lat. naziv: Urtica urens) i njezina rođaka, velike koprive (lat. naziv: Urtica dioica). Pa ipak, upravo je ta malena kopriva, inače neupadljiva biljka koja raste u vrtovima i livadama, ona koja može pomoći, ako je naša koža bila izložena previše suncu ili su je mučili ubodi insekata. Da bi se razumjele prednosti male koprive, najbolje je uporediti sa velikom koprivom. Mala kopriva, godišnja biljka koja raste do visine od samo 50 cm, iznenađujuće žari mnogo više od svog većeg rođaka. Svaka biljka ima i muške prašnike i ženski tučak. Ona nosi oboje odvojeno - ženski cvjetovi na vrhu i muški cvjetovi ispod - ali obično ne cvjetaju u isto vrijeme.
Velika kopriva, s druge strane, raste do dva metra visine i višegodišnja je biljka, koja se  širi uz pomoć njene opsežne podzemne mreže korijena. Postoji jasna razlika između muških biljaka, sa prašnicima i ženskih biljaka, gdje raste plod.

Usporedba tih dviju vrsta otkriva da je sve mnogo više koncentrisano u maloj nego u velikoj koprivi. Čini se kao da manje vrste ne konzumiraju dovoljno energije za komplikovanu oplodnju i snažan vegetativni rast, već se sve usredotočuje na malu, jedinstvenu biljku.

U Weledi smo iskoristili ova svojstva upotrebljavajući ekstrakt male koprive u našim lijekovima i losionu nakon sunčanja - u formulaciji zajedno s gelom aloe vera i maslinovim uljem - kako bi se smirila nadražena koža.

Small Nettle (Urtica urens)

pomaže ako je naša koža izložena previše suncu

Aloe Vera

Aloe vera (Lat. naziv: Aloe barbadensis) je istinski borac. Ovaj sukulent iz porodice ljiljana uspijeva u inače neprijateljskim pustinjama Sjeverne Afrike i Sudana, na primjer. Sa svojim debelim, vodenim listovima suprotstavlja se svojim suhim, toplim staništima. Aloe vera stvara prostor za vodene elemente, liječi suhoću i daje ravnotežu.

Snaga aloe vere počiva unutar njenih kožastih, istaknutih listova. Njeni listovi, koji imaju kratke, nazubljene ivice, sastoje se od tri sloja. Unutrašnji, deblji sloj se sastoji od bezbojnog gela. Gel je sterilan, pH neutralan i umiruje i hladi kožu. Kada koža nema zdravu, osnažujuću vlagu u prisutnosti prekomjerne topline, aloe vera dokazuje da je gospodar ravnoteže, uspostavljajući obnovljenu harmoniju. Sama voda ne  bi mogla to postići jer bi se koža počela znojiti, a zatim isušiti.

Da bi se dobio dragocjeni gel organski uzgojene aloe vere za naš Weleda After Sun Losion, vanjski sloj sakupljenih listova se najprije oguli, jer sadrži iritirajuće tvari. Obrađuje se samo komad gela - unutrašnji filet - pritiskom i filtriranjem. U našem losionu nakon sunčanja aloe vera gel pruža ugodnu hladnoću i usklađuje prirodnu vlagu kože nakon sunčanja. 

Aloe Vera (Aloe barbadensis)