Priroda

Botanički Profil: Mala kopriva (žara)

Obično raste oko polja, na cesti ili na pustoši, ova biljka obično prolazi neopaženo sve dok je slučajno ne dodirnemo. Zahvaljujući malom rastu, mala kopriva je nešto manje upadljiva od njenog rođaka, velike koprive, ali puno intenzivnija po svojim učincima.

Urtica urens, njeno botaničko ime, se može prevesti kao “žareća kopriva”. Ova karakteristika je čini vrijednom medicinskom biljkom.

Listovi

Ova godišnja biljka doseže maksimalnu visinu od 60 cm. Njeno lišće ima duboko nazubljene rubove, koji su prekrivene uspravnim, bockavim dlačicama. Listovi niču u parovima na suprotnim stranama stabljike; svaki par raste na 90 stepeni u odnosu na svog prethodnika. Ovakav način rasta poznat je kao neodređena matrica rasta lišća.

Cvjetovi i plodovi

U ljeto, iz lisne stjenke niču cvjetne nakupine sastavljene od mnoštva sićušnih, sferičnih cvjetova. Mala kopriva je jednodomna, što znači da neke od njenih grana imaju muško cvijeće, dok druge daju žensko cvijeće. Nakon oplodnje pojavljuju se mali, oraščići u obliku leće - to su plodovi biljke.

Stablo biljke

Stabljika male koprive ima četiri strane. Ovo je osobina većine vrsta kopriva. Takođe je prekriveno bockajućim dlačicama.

Bockajuće dlačice

Cijela biljka prekrivena je krutim, silicijumom bogatim dlačicama. One mogu probiti kožnu prepreku nakon kontakta. Mješavina mravlje kiseline, acetilkolina, histamina i serotonina zatim se ispušta u sitne rane, što rezultira karakterističnim osjećajem pečenja i crvenilom kože.

Ljekovita svojstva

Još od antičkog vremena, ljudi su koristili koprivu kao ljekovitu biljku. U srednjem vijeku medicinski je koristio Hildegard von Bingen i znanstvenik Paracelsus, među ostalima. Ekstrakti iz male koprive olakšavaju bol kod opeklina i reguliraju upalne procese. Zbog tih osobina, ekstrakti iz biljke koriste se u antroposofskoj medicini za liječenje uboda insekata, opeklina od sunca i blagih opeklina.

 

Dodatne informacije

Kopriva na koži: Vlakna koprive mogu se ispresti u fini konac. Odjeća izrađena od vlakana koprive je među najstarijim svjetskim tekstilima. Kopriva je nekoć bila poznata kao "platno siromaha". I lagana i udobna, mrežasta tkanina se danas ponovno koristi kao materijal zbog svog atraktivnog sjaja i svojih zagrijavajućih, koži prijateljskih svojstava.