Priroda

Najnovije informacije za "generaciju zatvorenog prostora"

Prosječno provodimo između 80 i 90 posto svog života u zatvorenim i često klimatiziranim sobama: kod kuće, na poslu ili u slobodno vrijeme. Ove brojke prije svega se odnose na ljude koji žive u Sjevernoj Evropi i Sjevernoj Americi. Ali čak i na južnoj hemisferi, a prije svega u azijskim zemljama, život u zatvorenim, klimatiziranim sobama sve više postaje stvar navike.

Čak i kada smo u pokretu u avionima, podzemnoj željeznici, vozovima na velikim relacijama ili automobilima, krećemo se svijetom u klimatski kontrolisanim vozilima izrađenim od metala i plastike. Danas se prozori u javnom prijevozu obično više ne mogu otvarati. Fotografije ljudi koji se naginju iz voza u odlasku kako bi mahnuli svojim najmilijima postale su relikvije nekog minulog doba.

 

Rast troškova rashlađenih prostora

90 posto američkih domaćinstava ima klima uređaj. Međutim, samo 8 posto svjetske populacije trenutno ima klimatizaciju. Prema izvještaju, Budućnost hlađenja, Međunarodne agencije za energetiku (IEA), to bi se moglo brzo promijeniti. Procjenjuje se da će se broj klimatizacijskih sistema u svijetu povećati sa 1,6 milijardi danas na 5,6 milijardi do sredine ovog stoljeća. To bi značilo da bi hlađenje interijera i vozila trošilo toliko električne energije koliko potroši cijela Kina danas. Očekuje se da će se emisije stakleničkih plinova koje u postrojenjima za ugljen i prirodni plin stvaraju električnu energiju potrebnu za napajanje ovih klima uređaja gotovo udvostručiti, s 1,25 milijardi tona u 2016. na 2,28 milijardi tona u 2050. godini.

 

Zagađenje zatvorenog prostora

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 20 do 30 posto svih uredskih radnika žali se na simptome kao što su peckanje očiju, promuklo grlo, zapušen nos ili glavobolja, iritacija kože, vrtoglavica ili loša koncentracija. Takvi zdravstveni poremećaji povezani sa građevinama nazivaju se "sindromom bolesne zgrade" (SBS) ili "bolešću povezanom sa izgradnjom" (BRI). U BRI mogući uzroci uključuju izloženost specifičnim alergenima, mikrobima ili hemikalijama. Uzroci SBS-a, međutim, ostaju nejasni, a smatra se da uključuju i psihosomatske tegobe. Ni kod kuće nam nije nužno dobro gdje koncentracija prašine, posebno one ultrafinih čestica, može biti znatno veća. To je uzrokovano pušenjem, usisavanjem bez dobrog filtera, kuhanjem i pečenjem hrane, kao i opremom za kućni ured, paljenjem svijeća, otvorenim kaminom, sredstvima za čišćenje i proizvodima od plastike. Budući da zrak ostaje zarobljen unutar naša četiri zida, onečišćenje zraka česticama kod kuće često je veće nego na otvorenom.

Sunčeva svjetlost i kretanje

Šta se dogodilo? Gotovo 90 posto svih kineskih tinejdžera je kratkovidno, a slična je situacija u Južnoj Koreji, Singapuru i Tajvanu. U SAD-u i Europi otprilike polovina svih adolescenata pogođena je visokim postotkom miopije. Razlog? Djeca i adolescenti provode previše svog života u zatvorenom, a previše vremena ispred elektroničkih uređaja. Bez dovoljno dnevne svjetlosti, mrežnica oka proizvodi premalo dopamina. To omogućava da očna jabučica nesmetano raste u dužinu, što je presudan faktor u razvoju kratkovidnosti.

Još jedan zdravstveni problem vezan za našu unutrašnju aktivnost: sjedenje. Sjedenje više od tri sata dnevno može smanjiti očekivani životni vijek, pokazali su istraživači iz Centra za biomedicinsko istraživanje Pennington u Louisiani, SAD, koji su uporedili podatke oko 17.000 ljudi. Druga su istraživanja pokazala da uredski radnici provode u prosjeku 80.000 sati sjedeći tokom svog radnog vijeka. Pa čak i djeca provode oko 70 posto dana sjedeći.

References

http://www.apug.de/archiv/pdf/BMU_bericht_innenraumluft_2005

https://www.baustoffwissen.de/baustoffe/baustoffknowhow/forschung_technik_trends/velux-studie-indoor-generation-die-auswirkungen-des-modernen-lebens-auf-gesundheit-wohlbefinden-und-produktivitaet-2018/

www.nytimes.com/2018/05/15/climate/air-conditioning.html)

www.iea.org/publications/freepublications/publication/The_Future_of_Cooling.pdf

www.epa.gov/sites/production/files/2014-08/documents/sick_building_factsheet.pdf

https://www.umweltbundesamt.de/themen/gesundheit/belastung-des-menschen-ermitteln/umweltmedizin/sick-building-syndrom

https://www.umweltbundesamt.de/themen/gesundheit/umwelteinfluesse-auf-den-menschen/innenraumluft/feinstaub-in-innenraeumen

https://www.spektrum.de/news/gegenmassnahmen-gegen-kurzsichtigkeit/1455215

https://www.aerzteblatt.de/archiv/193148/Myopieprophylaxe

https://www.pbrc.edu/news/press-releases/?ArticleID=152

https://www.dvgs.de/de/aktuelles/749-bewegt-euch-kinder-sitzen-fast-70-prozent-ihrer-wachen-zeit.html