Porodica

Zašto su dodir i blizina važni za bebe

Kontakt sa kožom jača vezu između roditelja i bebe

Držanje bebe u naručju po prvi put je dragocjen trenutak. Ovaj kontakt s kožom ima pozitivan učinak na vezu između roditelja i njihovog novorođenčeta. Maženje, dodir pun ljubavi i bliski fizički kontakt daju bebama osjećaj sigurnosti.

Faza vezivanja nakon rođenja

Ako sve bude u redu tokom porođaja, novorođenče se može staviti stomakom na majčina ili očeva gola prsa. Ovaj prvi kontakt koža na kožu podržava emocionalnu vezu između roditelja i djeteta. Kontakt sa kožom je važan, jer pokreće oslobađanje hormona koji podstiču blisku vezu i odnos pun ljubavi. Ovaj proces povezivanja u prvih nekoliko dana pomaže roditeljima da nauče signale svoje bebe i prepoznaju njene potrebe. To, zauzvrat, pomaže bebi da razvije zdrav osjećaj osnovnog povjerenja. Intenzivna veza se također može stvoriti uprkos početnim preprekama. Ako je djeci potrebna posebna njega zbog teškog porođaja ili bolesti koja onemogućava neposredno povezivanje s roditeljima, postoje načini da se to nadoknadi.

Kontakt koža na kožu donosi osjećaj sigurnosti

Najvažniji osjećaj za novorođenčad je blizina roditelja pun ljubavi: osjećaj bliskosti za bebu znači osjećaj sigurnosti. Bebe osjećaju kada se njihovi signali percipiraju i na njih reagiraju s pažnjom, tako da znaju da nisu u opasnosti. Prenošenje osjećaja sigurnosti je bitan element u brizi za dobrobit bebe, posebno u prvim mjesecima. Iznad svega, ovaj osjećaj zaštite se izražava kroz fizičku blizinu: umotana u naručje majke ili oca, priljubljena uz njih u krevetu, ili okružena remenom ili nosiljkom, beba se osjeća sigurnom. Ovaj bliski kontakt tijela ujedno i zagrijava. Posebno u početku, bebe teško regulišu tjelesnu temperaturu. Bliski fizički kontakt im može pomoći u tome.

Potreba za dodirom i blizinom

Ljudima je potreban dodir za zdrav emocionalni razvoj. Dodir je naš prvi jezik u životu i igra ključnu ulogu. I u maternici djeca imaju osećaj dodira. Tokom rođenja doživljavaju fizički kontakt i prvi put ih fizički grle rukama. Pored dojenja, nošenja i maženja, bebe doživljavaju dodir posebno intenzivno tokom svoje redovne rutine njege tijela, kada osjete direktan kontakt sa kožom.

Pažljiva njega može se ugraditi u bebinu svakodnevicu od samog početka. Na primjer, roditelji mogu uspostaviti rituale njege kože koji utiče dobro i na tijelo i naemocionalno povezivanje – masaža beba nudi upravo to. Kroz masažu roditelji uče da se nježno brinu o bebi, dodiruju i komuniciraju sa bebom, prepoznajući i reagujući na signale svog djeteta.

Hormon vezivanja oksitocin

Koža je naš najveći organ i ima milione receptora koji reaguju na dodir. Ako mozak percipira nježan ili postepen kontakt koža na kožu, između ostalog oslobađa hormon oksitocin. Fizički kontakt stoga ide ruku pod ruku sa oslobađanjem oksitocina, koji stvara osjećaj povezanosti. Poznat i kao "hormon maženja" oksitocin ima opuštajuće dejstvo, ublažava anksioznost, snižava krvni pritisak, smanjuje nivo kortizola i jača imuni sistem. Pozitivna osjećanja rezultiraju jačaju vezu između djece i njihovih roditelja, njegujući blizak odnos.

Dodir utiče na razvoj djeteta

Doživljavanje različitih oblika fizičkog kontakta i dodira punog ljubavi ne samo da pomaže novorođenčadi da steknu osjećaj svog tijela i da ga bolje razumiju, već i stimulira razvoj mozga i kognitivne sposobnosti. Tokom mijenjanja pelena i njege tijela, bebe osjećaju dodir roditelja na svojoj koži. Osećaju da li su ruke koje ga maze tople ili hladne i da li vrše jači ili slabiji pritisak. Njege tijela sa nježnom masažom pruža bebama priliku da osvijeste i prošire unutrašnju mapu svog tijela. Mijenjanje pelena, kupanje i masaža bebe ne samo da su pozitivni za tijelo, već postaju i sveobuhvatno iskustvo učenja za bebu.