Porodica

Ojačajte svoju vezu sa bebom kroz masažu

Inspirativni savjeti za svjesnu masažu bebe

Bebe istražuju svijet dodirom. Tako upoznaju sebe i svijet oko sebe. Nježna masaža pomaže im da se upoznaju sa vlastitim tijelom. Ovaj svjesni kontakt koža na kožu također prenosi ljubav, povjerenje i sigurnost.

Masaža jača vezu između roditelja i djece

Nježna masaža jača vezu između roditelja i bebe i može biti opuštajuća. Weleda babica Carolina nudi inspirativne savjete o masaži bebe. Važno je zapamtiti da je svaka beba jedinstvena i da trebamo uzeti u obzir njene potrebe. Ako se bebi ne sviđa masaža jednog dijela tijela, preskočite je i umjesto toga se fokusirajte na dijelove tijela u kojima beba uživa. Na taj način roditelji još bolje upoznaju svoju djecu i signaliziraju da se njihove potrebe poštuju.

Zašto su masaže dobre za bebe

Koža novorođenčeta je veoma osjetljiva. Povezuje unutrašnji svijet malog djeteta sa vanjskim svijetom. Nakon rođenja, bebe su posebno osjetljive na vanjske podražaje, jer svi su novi i nepoznati. Bebe intenzivno percipiraju dodir, temperaturu i različite materijale kroz svoju kožu. Masaža ih umiruje i štiti, dok jača njihov osjećaj fizičke samosvijesti. Nježan dodir stimulira njihovo disanje i rad srca, te pomaže u oslobađanju plinova iz bebinog stomaka. Masaža kao ritual može poboljšati dnevnu i večernju rutinu i pomoći djeci da se smire.

Uočavanje bebinih signala i reagovanje u skladu s tim podstiče komunikaciju i osjetljivost. Ovo ima pozitivan uticaj na razvoj veze roditelj-dijete. Kada doživljavate pozitivne emocije, na primjer kroz kontakt koža na kožu, masažu ili dojenje, tijelo oslobađa oksitocin. Ovaj takozvani hormon vezivanja stvara osjećaj emocionalne privrženosti između roditelja i djeteta.

Masaža za bebe je divan način da se bebi prenese toplina, povjerenje i osjećaj sigurnosti i da se intenzivira ljubavni kontakt koža na kožu.

Pravo vrijeme za masažu

Roditelji se ne bi trebali bojati učiniti pogrešnu stvar dok masiraju svoju bebu. Nije potrebno slijediti precizna uputstva. Nije važno tačno trajanje ili redoslijed pokreta, već da se i beba i osoba koja masira osjećaju ugodno. Nježni pokreti masaže mogu se lako integrirati u dnevni režim njege vaše bebe, na primjer prilikom mijenjanja pelena. Najbolje je zagrijati ulje na dlanu prije svakog pokreta masaže. Topli, namjerni dodiri jačaju vezu i imaju pozitivne efekte na bebu.

Ritualizovana masaža može pomoći bebama da se prilagode ovom procesu i predvide šta će se dogoditi – to im daje osećaj sigurnosti. Masaža pokretima ka unutra (kretanje prema sredini tijela) je stimulativnija i može se dobro integrirati u rutinu jutarnje njege. Masaža pokretima prema van ima relaksirajući efekat i može se koristiti kao razbuđenje. Idealno vrijeme za masažu treba odrediti prema bebinim signalima: ako se beba već čini umornom, nije dobra ideja upuštati se u stimulativnu masažu.

Korisni savjeti za masažu beba

Uz ove savjete Weleda babica, roditelji mogu svojoj djeci pružiti osjećaj sigurnosti i lako integrirati masažu bebe u svoju svakodnevnu rutinu:

  • Bebe se mogu masirati od rođenja pa na dalje.
  • Tokom prve godine života bebe treba potpuno svlačiti samo ako su u veoma toplom okruženju (oko 24 stepena Celzijusa). U suprotnom, izložite samo određeno područje koje se masira. Područja tijela koja su već masirana mogu se prekriti platnenom pelenom.
  • Izbjegavajte masaže odmah nakon jela ako vaša beba ima tendenciju da bljucne.
  • U prvim danima nakon rođenja prikladni su nježni pokreti, nakon nekoliko dana to možete razviti u pravu masažu.
  • Da biste pružili osjećaj sigurnosti, oslonite jednu ruku na bebu dok drugom rukom izvodite masažne pokrete.
  • Djeci je često prijatno ako se izvode spori, ritmični pokreti.
  • Bebama nisu potrebni mobilni uređaji ili druge stvari koje im odvlače pažnju tokom masaže. Najbolje je da masirate bebu u mirnoj, tihoj prostoriji sa blagim osvetljenjem.
  • Peškiri stavljeni ispod bebine glave i koljena podržavaju prirodne konture tijela. Umotani peškir se može staviti oko djeteta u polukrug kako bi se formirala zaštitna barijera ili gnijezdo.
  • Neka djeca vole tihu masažu, druga uživaju u ritmičkoj pratnji kroz pjesmu ili pjevušenje.
  • Masaža treba da traje sve dok se vi i vaše dijete osjećate ugodno.

Tehnike za svjesnu masažu bebe

Masaža ruku i nogu

Da biste masirali bebine noge, počnite od kuka i povucite niz nogu do stopala. Kružni pokreti duž svake noge do stopala također mogu biti vrlo ugodni za djecu. Mnogi ljudi (mlađi i stariji) smatraju da je masaža stopala veoma opuštajuća. Pomjerite palac od pete prema gore, a zatim prema van duž svakog od prstiju. Masaža šaka i ruku je slična masaži nogu. Počnite od ramena i masirajte ruku od vrha do dna. Bebi bi također moglo biti prijatno da je masirate kružnim pokretom u smijeru kazaljke na satu duž ruke. Također možete lagano pomicati palac u krugovima u sredini bebinog dlana.

Masaža stomaka i grudi

Dobar trenutak da svojoj bebi pružite opuštajuću masažu stomaka je dok mijenjate pelene. Jednom rukom masirajte bebin stomak, praveći male kružne pokrete. Pojačajte kontakt nježnim stavljanjem druge ruke na jednu stranu bebinog trbuha – to daje vašoj bebi fizičku granicu i dodatni osjećaj sigurnosti. Lako je proširiti ovu masažu na područje grudi. Masaža može podstaći intimne trenutke zajedništva. Savjet za nadutost: Masirajte područje oko pupka laganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Završite pomicanjem ovih pokreta prema dolje preko lijevog bedra. Zadnji dio crijeva ide s desne strane preko gornjeg abdomena i završava lijevo niže u tijelu. Ovaj pokret pokreće zarobljene gasove u smjeru rektuma i podržava probavu. Ulje za masažu stomaka je specijalno formulisano za umirujuće masaže stomaka.

Bebama je potreban ritam i rituali

Majčini organi, posebno otkucaji srca, svojim zvukovima daju toplinu i ritam, te stvaraju akustično okruženje bebe u stomaku. Nakon rođenja, ovaj osjećaj za ritam može se nastaviti u svakodnevnoj rutini. Uspostavljanje određenih rituala njege bebe može pomoći vašem djetetu da predvidi i prilagodi se svakodnevnim aktivnostima. Masaža beba je jedan takav ritual koji može podržati ovaj osjećaj ritma.

Pogodno ulje za masažu beba

Koža novorođenčeta još nije u potpunosti razvijena. Potrebno je neko vrijeme da se kiseli omotač kože, te lojne i znojne žlijezde prilagode svojoj funkciji izvan maternice. Za razliku od sintetičkih ulja, čista biljna ulja imaju sličnu strukturu kao ljudska koža. Prirodno biljno ulje kao što je ulje nevena za bebe (bez mirisa) idealno je za masažu beba. Sa svojim ekstraktom cvijeta nevena nježno njeguje i štiti osjetljivu kožu. To omogućava koži da postepeno razvije svoju funkciju zaštitnog sloja. Djeca s posebno osjetljivom kožom sklonom iritacijama mogu se masirati i nježnim losionom, kao što je Weleda Bijeli šljez losion za tijelo.

NAŠI PROIZVODI ZA UMIRUJUĆU MASAŽU BEBA

Calendula Pflegeöl Parfümfrei

Ulje bez mirisa neven

Organsko bebi ulje za osjetljivu kožu.
Weiße Malve Pflegelotion

Losion za tijelo bijeli sljez

Nježna briga za delikatnu kožu cijelog bebinog tijela.
Calendula Pflegemilch

Mlijeko za njegu neven

Blagi hidratantni i umirujući losion za delikatnu kožu.