Ljepota

Zašto suhoj koži treba dodatna porcija njege

Savjeti za održavanje kože mekom i podatnom

Naša koža pomaže u zaštiti našeg tijela od prekomjernog gubitka vode. Najudaljeniji sloj kože i hidrolipidni film koji ga oblaže pomažu u obavljanju posla. Ali ako je ova prirodna zaštitna barijera oslabljena, na primjer čimbenicima iz okoliša, vlaga može lako pobjeći, uzrokujući suhu kožu.

Naša koža ima različite slojeve

Naša koža, najveći organ u tijelu, sastoji se od nekoliko slojeva koji nas efikasno štite od utjecaja okoline. Najudaljeniji sloj – stratum corneum, koji se još naziva i rožnati sloj – zajedno sa hidrolipidnim filmom koji ga prekriva – ključni su za zadržavanje vlage u koži. Ćelije stratum corneuma povezane su lipidima, baš kao malter između cigli zida. Prirodni hidratantni faktori (NMF) prisutni u koži također igraju važnu ulogu u održavanju dobro hidratizirane kože privlačeći i zadržavajući vodu. Ovi elementi su takođe prisutni u hidrolipidnom filmu. Također se naziva kiseli omotač, ovaj gornji sloj je matrica vode i lipida, stvorena uglavnom od znoja i sebuma, nusproizvoda procesa keratinizacije (proces obnove stanica) i vode koja je prošla kroz kožu.

Kako koža zadržava vlagu?

Visok sadržaj lipida u rožnatom sloju (rožni sloj) i hidrolipidnom filmu (kiseli omotač), složena struktura najudaljenijeg sloja epiderme i njeni prirodni hidratantni faktori (NMF) rade zajedno kako bi spriječili prekomjerni gubitak vlage od normalne i masne kože. Koži je potrebna vlaga da bi pravilno funkcionirala. Između ostalog, osigurava da sloj rožnice ostane gladak i elastičan. Nedostatak vlage narušava prirodnu ravnotežu kože i čini je isušenom.

Postoje i unutrašnji i vanjski faktori koji uzrokuju suhu kožu. U većini slučajeva, suhoća se javlja kada tijelo ne proizvodi dovoljno lipida i prirodnih hidratantnih faktora (NMF). Kada izgubi sposobnost da efikasno zadrži vlagu, koža postaje neuravnotežena, oseća se suvo i zategnuto. Ostali simptomi mogu uključivati kožu koja je gruba, ispucala, svrbi ili se ljušti.

Kada vašoj koži treba više vlage?

Normalna i masna koža

U suštini, svi tipovi kože imaju koristi od hidratantnih proizvoda za njegu kože. Ponekad normalna i masna koža postane privremeno dehidrirana, na primjer nakon kupanja ili upotrebe sredstva za čišćenje kože. Čišćenje kože ne samo da uklanja šminku, prljavštinu, bakterije i višak sebuma, već i djelomično ili u potpunosti uklanja hidrolipidni film. Ali normalna i masna koža može nadoknaditi nedostatak vlage i sama popraviti kožnu barijeru. Lagana hidratantna krema je dovoljna da podrži ovaj proces, nema potrebe za gustom kremom.

Suha i ekstremno suha koža

Koža koja nije dovoljno vlažna tokom dužeg vremenskog perioda može varirati od suve do veoma suve ili jako suve kože. Kod ovih tipova stanja kože, koža nije u stanju da nadoknadi nedostatak vlage i lipida u kratkom vremenskom periodu. Zato dobra rutina njege suhe kože uključuje korištenje bogate hidratantne kreme. Za dugoročno poboljšanje još je važnije održavati ravnotežu lipida u koži kako bi se poboljšala njena zaštitna barijera. Njega kože za suhu kožu ne samo da hidrira već i poboljšava prirodnu odbranu kože dodavanjem velike količine lipida. No, tretman suhe kože je individualan i koliki je sadržaj lipida u hidratantnoj kremi, losionu za tijelo ili kremi ovisi o osobnim potrebama i preferencijama.

7 savjeta za njegu suhe kože

1. Izbjegavajte dugo i pretjerano tuširanje i kupanje. Ovo i upotreba vrlo vruće vode i grubih sapuna mogu ukloniti prirodna ulja vaše kože, pogoršati suhu kožu i uzrokovati druge nuspojave poput crvenila ili svrbeža kože.

2. Dodavanje kapljice hranjivog prirodnog ulja u vašu kupku stvara zaštitni film na koži i pomaže da vaša koža ostane hidratizirana.

3. Nakon tuširanja ili kupanja, razmazite kožu losionom bogatim vlagom.Kada su u pitanju proizvodi za njegu kože, potražite visokokvalitetne, prirodne sastojke. Formulacije s hranjivim biljnim uljima prirodno podržavaju snagu, ravnotežu i ljepotu vaše kože.

4. Naša koža je individualna kao i mi, pa se pobrinite da odaberete hidratantnu kremu za tijelo koja najbolje odgovara vašem tipu kože. Weledinih šest novih losiona za tijelo prilagođeno je različitim tipovima kože, tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim individualnim potrebama. Losioni za tijelo su idealni za vašu svakodnevnu rutinu njege kože. Lagani i brzo upijajući, ostavljaju vašu kožu ugodno hidratiziranom.

5. Ulja za tijelo i puteri za tijelo savršeni su za intenzivnije, senzualnije trenutke njege kože. Njega kože treba da bude onoliko bogata koliko je potrebno.

6. Uobičajeni je mit da možete pretjerati s hidratantnom kremom kada je u pitanju suha koža, kojoj je zapravo potrebna dodatna nega. Pomaže korištenje bogate hidratantne kreme na posebno suvim dijelovima kože kao što su laktovi ili potkoljenice.

7. Weleda losioni za tijelo mogu se dodatno obogatiti malom Weleda uljem za tijelo iz iste serije. Stavite malu količinu losiona na dlan i dodajte jednu ili dvije pumpice ulja za tijelo, miješajući direktno u ruci, a zatim nanesite. Dodatno ulje čini losion još bogatijim i prilagođava vaš omiljeni losion vašim potrebama u tren oka.

Hidratantna njega s Weleda losionima za tijelo

Naši  losioni za tijelo sadrže hranjive tvari za njegu kože kao što su prirodna biljna ulja ekstrahirana iz sjemenki ili plodova zrelih na suncu. Oni pomažu koži da sama sebi pomogne, prirodno podržavajući njenu snagu, ravnotežu i ljepotu. Napravljeni samo od prirodnih sastojaka, razvijeni su da zadovolje potrebe različitih tipova kože. Svaki losion obavijen je prekrasnim mirisom koji su razvili naši domaći parfimeri koristeći 100 posto prirodna eterična ulja ili biljne ekstrakte.* *Osim za Sensitive Body Losion (bez mirisa)

Weleda losioni za tijelo

100
postotak mirisa je od prirodnih eteričnih ulja ili biljnih ekstrakata (osim losiona za osjetljivo tijelo bez mirisa)
97
postotak ambalaže je od reciklirane plastike (bez poklopca i etikete)
100
postotak sastojaka je prirodnog porijekla