Ljepota

Šta je najbolje za vašu kožu?

Svjetlost i toplina – to su blagodeti sunca, koje biljke apsorbuju i čuvaju na najdragocjenijem mestu: u svojim sjemenima. Čista ulja, dobijena iz ovih sjemena, puna su energije, aktivnih supstanci i predstavljaju izvanredan izvor snage i njege za kožu.

Abeceda Weleda prirodnih ulja za tijelo

Bademovo ulje

Fino, lagano ulje badema koža izuzetno dobro podnosi. Ovo i njegova druga svojstva za njegu kože čine ga jednim od najvažnijih ulja, prikladnog i za bebe i djecu. Bademovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i sadrži vitamin E, posebno u obliku alfa-tokoferola koji djeluje kao antioksidans. Bademovo ulje koža dobro upija, te ono pomaže u sprječavanju gubitka vlage. Idealno je za njegu osjetljive, grube i suhe kože.

Ulje koštica kajsije

Koštice kajsije sadrže oko 50% ulja. Sa mirisom koji podsjeća na marcipan, ovo blago, blijedo žuto ulje se brzo apsorbuje u kožu. Osjetljiva koža ga dobro podnosi, te se koristi kao univerzalno bazno ulje. Ulje sadrži velike količine nezasićenih masti, što čini ulje koštica kajsije vrijednim hranjivim uljem s vrlo dobrim svojstvima za njegu kože.

Arganovo ulje

Spororastuće, zimzeleno drvo argana može se naći u samo jednoj regiji marokanskih Atlas planina. Drvo daje plodove svake dvije godine. Ulje dobiveno iz njegovog sjemena je bistro, blijedo žuto orašastog ukusa. Ima visok udio mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (linoleinska i oleinska kiselina) i vitamin E. Koristi se za njegu zrele kože zbog svojih antioksidativnih i hidratantnih osobina.

B - kao Borage (Boražinu), C kao Coconut (Kokos), E kao Evening Primrose (Noćurak)

Ulje sjemena boražine

Boražina se tradicionalno koristi kao začinska biljka. Ali samo nekolicina ljudi zna da sjeme sadrži pravo malo blago: bistro, blijedo žuto ulje. Zahvaljujući visokom sadržaju gama-linolenske kiseline, preporučuje se za suhu kožu, svrbež i iritaciju. Ima blagotvoran učinak na prirodnu zaštitnu funkciju kože. Polinezasićene masne kiseline smanjuju trans-epidermalni gubitak vode i održavaju elastičnost kože.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se dobija iz mesnatog dijela kokosovog ploda. Čvrsto na sobnoj temperaturi, bjeličaste boje i ugodnog mirisa. Kokosovo ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama. Na koži ima hranjivi i hidratantni učinak.

Ulje noćurka

Sitna sjemena noćurka su veličine 1-1.5 cm. Daju bistro, svijetlo žuto ulje sa impresivnim supstancam. Ulje noćurka jedno je od rijetkih biljnih ulja koja sadrže gama-linolensku kiselinu, čineći ga vrlo vrijednim uljem. Nedostatak gama-linolenske kiseline može dovesti do suhoće kože i svrbeža. Njegove polinezasićene kiseline sprječavaju gubitak vode iz kože, pomažući u održavanju elastičnosti. Lagano apsorbirano ulje poboljšava ten, posebno u slučaju suhe kože kojoj je potrebna dodatna njega.

I kao Inca Nut (Inka orah), J kao Jojoba, M kao Macadamia (Makadamija) ili Mosqueta Rose Rosehip (Divlja ruža)

Ulje inka oraha

Inka orah raste u kišnim šumama Amazona u peruanskim Andama. Tu ga nazivaju “Sacha Inchi”, što znači “planinski kikiriki”. Daje svijetlo, blijedo žuto ulje. Koža ovo ulje. Zahvaljujući visokom sadržaju alfa-linolenske kiseline i ostalih polinezasićenih masnih kiselina, pomaže kod ćelijske regeneracije i aktivacije. Ulje inka oraha prikladno je za njegu suhe i zrele kože.

Ulje jojobe

Sjeme žbuna jojobe sadrži masnu tvar koja se topi na sobnoj temperaturi. Naziva se uljem, ali je hemijski razvrstana kao tečni vosak. Čini proizvode za njegu kože prijatnim i pogodnim za sve tipove kože. Jojoba ulje je uključeno u formulacije kako bi pomoglo učiniti kožu glatkom i kako bi regulisalo njezinu ravnotežu vlage.

Ulje makadamije

Sastav masnih kiselina ulja od makadamije sličan je ljudskom sebumu. Bogat je mononezasićenim mastima i sadrži vitamin E. Ulje makadamije ostavlja na koži tanak zaštitni sloj.

Ulje sjemena divlje ruže

Cvjetovi grma čileanske divlje ruže su bijeli ili ružičasti. Njezino sjeme se može naći u njezinom narandžastom plodu, kojeg nazivamo šipak. Oni nam daju fino ulje divlje ruže. Bogato linolenskom i oleinskom kiselinom, jedno je od najučinkovitijih ulja za njegu osjetljive i suhe kože. Ovo ulje prodire u kožu posebno dobro, podupirući prirodnu regeneraciju kože i čineći je glatkom i baršunastom.

O = Oil (ulje), P = precious (dragocjeno)

Maslinovo ulje

Drvo masline je nisko, zimzeleno drvo koje može doseći 1,000 godina starosti. Svoje prve plodove daje tek nakon deset godina života; a tek nakon dva desetljeća će dati svoj maksimalan uroda. Plodovi masline sadrže 40-60% ulja; sjeme sadrži 12-15% ulja. Maslinovo ulje odgovara normalnoj i suhoj koži; koža ga jako dobro podnosi, a ono je čini mekanom i glatkom. Budući da pri primjeni ostavlja tanak sloj na koži, ovo ulje je dobro i za masažu.

Ulje koštice breskve

Tvrdi vanjski zid koštice breskve štiti svoje ovalne, cimet-smeđe sjeme, koje sadrži oko 30-45% masnog ulja. Posjeduje velike količine oleinske i linoleinske kiseline, a takođe sadrži i palmitinsku kiselinu. Suptilno mirisno, svijetlo do srednje žuto ulje često se koristi za njegu suhe, zrele, ljuskave i ispucale kože. Ono štiti kožu poboljšanjem njene prirodne zaštitne funkcije, te pomaže u održavanju prirodne ravnoteže vlage.

Ulje sjemena nara

Jedan nar sadrži oko 700 sjemenki, a svaka od tih malih sjemenki sadrži oko 12-20% žuto-crvenkastog ulja. Značajno je zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina, uključujući rijetku puničnu kiselinu. Ima antioksidativna svojstva i potiče obnavljanje stanica i regeneraciju kože. Smatra se izvrsnim uljem za njegu suhe, zrele i stresom zahvaćene kože.

S kao Seed (Sjeme)

Ulje vučjeg trna

Vučji trn je jedna od rijetkih biljaka čiji plodovi sadrže ulje u pulpi i sjemenu. Oba ulja imaju velike količine vitamina E, ali imaju različit spektar masnih kiselina. Izuzetna karakteristika ulja pulpe je visok sadržaj mononezasićene palmitoleinske kiseline. Ona je takođe važna komponenta lipidnog sloja kože. Ulje pulpe je dobro za kožu izloženu stresu koja zahtjeva regeneraciju. Ulje dobiveno iz sjemenki sadrži veliku količinu linoleinske kiseline. Njegova polinezasićena masna kiselina je također važna komponenta rožnatog (najudaljenijeg) sloja kože. Ulje sjemenki vučjeg trna se često koristi u proizvodima za suhu kožu i protiv atopijskog dermatitisa.

Ulje susama

Ovo ulje, zahvaljujući dobrim antioksidativnim svojstvima, služi za zaštitu od negativnih učinaka uzrokovanih uticajima okoline. Koža ga dobro podnosi, bogato je trigliceridima sa nezasićenim i polinezasićenim kiselinama, a sadrži vitamin E. Susamovo ulje se pokazalo učinkovitim za suhu kožu koja ima slabu cirkulaciju i podupire prirodnu regeneraciju kože.

Shea puter

Shea orasi sazrijevaju na karite drveću koja raste u Africi, južno od Sahela. Biljno ulje iz shea oraha sadrži visok nivo nesaponifikujućih komponenti, kao što su fitosteroli, triterpenoidi i vitamin E. Shea puter omekšava kožu i nadopunjuje njezine lipide. Izvrsno je za suhu, ispucalu, neurodermitisu sklonu ili oštećenu kožu.

Ulje suncokreta

Dobiveno iz sjemena biljke suncokreta, suncokretovo ulje je lagano s niskom viskoznošću. Bogato je linolenskom kiselinom i ima relativno niske količine zasićenih kiselina. Sadrži i lecitin i vitamin E. Suncokretovo ulje ima hranjive i hidratantne osobine te pomaže u smanjenju iritacije. To je odlično bazno ulje za normalnu i kombinovanu kožu.

W kao wonderful Wheat (pšenica)

Ulje pšeničnih klica

Bogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, ovo ulje dobijeno iz klica pšeničnog jezgra ima visok sadržaj masti i vitamina E, koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Njegova linolna i palmitinska kiselina pomažu u jačanju prirodne barijere kože. Ulje pšeničnih klica koža dobro podnosi i pogodno je za zrelu, suhu kožu sa slabom cirkulacijom.