PRIDRUŽI SE WELEDINOJ MISIJI

Tretirajte tlo, kožu Zemlje, kao svoju kožu.

Zemljište je, baš kao i naša koža, živi ekosistem koji diše. To je živa koža naše Zemlje. Međutim, trećina Zemljinog tla je degradirana, ugrožavajući staništa životinja i biljaka i povećavajući emisije stakleničkih plinova. Već više od jednog stoljeća, Weleda uzgaja biljke koje se koriste za proizvodnju naših kultnih proizvoda korištenjem prirodnih metoda prihvatljivih za tlo. Održavamo tlo zdravim i činimo ga bioraznolikim što je više moguće radeći sa principima biodinamičke poljoprivrede i sarađujući sa projektima regenerativne poljoprivrede širom svijeta. Naša posvećenost tlu je u srcu svih naših izvora sastojaka jer je ono ključno za uspješan ekosistem. Bez zdravog tla ne možemo se uhvatiti u koštac s krizom s kojom se priroda danas suočava.

PRIDRUŽITE SE NAŠOJ OBAVEZI ZA #SaveEarthsSkin

Weleda, u saradnji sa DIRT dobrotvorna organizacija i Arizona Muse, kreće u misiju spašavanja Zemljine kože.

"Weledina misija Save Earth's Skin se odnosi na tretiranje tla, kao što bismo radili sa svojom kožom - bez jakih hemikalija i na način koji zahtijeva njegu. Svi možemo dati svoj dio kada je u pitanju tretiranje Zemlje s poštovanjem koje zaslužuje."

Arizona Muse - model, ekološki aktivista i osnivač DIRT-a

Počinje sa nama!

Na isti način na koji štitimo našu kožu, možemo zaštititi kožu Zemlje. Uključite se u jednu po jednu malu akciju uz ove jednostavne savjete i trikove:

Savjet 1: Potražite certifikate treće strane i budite svjesni Greenwashing-a

Da biste bili sigurni da proizvod zaista pruža rezultate u odnosu na ono što tvrdi, potražite certifikate i standarde trećih strana koji imaju nezavisne mjere testiranja. Uz WeledU, možete biti sigurni da su proizvodi napravljeni na način koji poštuje Zemlju.

Savjet 2: Vodite računa o tome šta jedete i pijete

Kupovina organske i biodinamičke hrane i pića znači da se poljoprivreda suzdržava od upotrebe hemijskih pesticida i sintetičkih mineralnih đubriva. Ovo zauzvrat ima koristi za tlo, biljke i staništa životinja.

SAVJET 3: Ako imate vrt ili lokalni park

Posadite bezbroj cvijeća i dopustite divljim biljkama da rastu. U svom vrtu, ako ne šišate travnjak prekratko, osiguravate staništa za male organizme. Uzgajajte usjeve na golim dijelovima kako biste spriječili eroziju.

SAVJET 4: Prilikom uzgoja biljaka odaberite kompost bez treseta

Bilo da imate vlastiti vrt, balkon, sobne biljke ili podržavate urbani vrt, kompost hrani tlo, održava ga zdravim i funkcionalnim. Uvjerite se da kompost koji koristite je bez treseta.

Podržavajući Weledu, zajedno preduzimamo akcije za zdravlje tla.

Podržavajući Weledu, zajedno preduzimamo akcije za zdravlje tla.

 • 80% svih biljnih sastojaka su organski

 • 40% naših biljnih sastojaka bit će biodinamički do 2025

 • Weleda vrtovi se kultiviraju po biodinamičkim principima

 • Održivi lanac nabavke certificiran od strane UEBT-a "Sourcing with Respect"

 • Integracijom komposta veže se više CO2 nego što se emituje

 • Naša regenerativna poljoprivredna partnerstva će se povećati sa 50 na 60 do 2025

 • Our corporate footprint is carbon neutral

 • Kao B-Corp, mi aktivno radimo na modelu za održivu ekonomiju

Naša koža i tlo su prilično slični i u Weledi vjerujemo da su oboje jednako vrijedni zaštite i brige.

Da li ste znali?

Da li ste znali?

 • Zemljište, baš kao i naša koža, ima mikrobiom

 • Jedna kašičica zemlje može da zadrži više organizama nego što ima ljudi na planeti

 • 50% CO2 je vezano u našim tlima. Oni su najveći rezervoari CO2 nakon okeana

 • Ekvivalent 30 fudbalskih terena tla se gubi svake minute zbog degradacije

 • Može proći i do 2.000 godina da deset centimetara tla prirodno iznikne

UDRUŽIVANJE SNAGA

Zajedno sa Arizona Muse, dobrotvornom organizacijom DIRT i The Sustainable Soil Alliance, krećemo na putovanje kako bismo educirali o važnosti zdravog tla. Weleda ulaže dodatnih 1% prometa u očuvanje biodiverziteta, zaštitu klime i očuvanje tla. U 2022. godini podržavamo projekte regenerativne poljoprivrede sa 400.000 €.

U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj podržavamo Swiss Organic Foundation Fond za plodnost tla, pomažući poljoprivrednicima da obrađuju više od milijun kvadratnih metara zemlje na organski način. U Australiji podržavamo organizaciju Carbon8, koja također podržava poljoprivrednike koji rade na regenerativni način i osigurava da se CO2 iz atmosfere vezuje kao ugljik u tlu. U Francuskoj pomažemo organizaciji La Sauge da vodi ekološku baštu zajednice u Parizu. Dalje inicijative u Španiji, Češkoj, Italiji, Engleskoj i Južnoj Koreji mogu unaprijediti ekološke promjene uz našu pomoć.
Zaštitu tla vidimo kao zajednički zadatak!

#SaveEarthsSkin

Svi mi možemo napraviti razliku! Pridružite se našoj misiji da pomognete u podizanju svijesti o važnosti tla za budućnost naše planete. Podijelite svoje savjete o zemljištu sa svojim zajednicama na društvenim mrežama koristeći hashtag #SaveEarthsSkin.

Saznaj više

Rješenja za poboljšanje zdravlja tla

Metode kao što su nakupljanje humusa, regenerativna poljoprivreda i uzgoj ugljika poboljšavaju zdravlje tla. Aktivirajući i jačajući život u tlu, oni također povećavaju plodnost tla i biodiverzitet. To takođe pogoduje klimi.

Saznaj više

Šta čini tlo plodnim i zdravim?

Tokom miliona godina, naša planeta je razvila dinamičan ekosistem tla. Bezbroj živih organizama doprinosi ciklusu ugljika i održava plodnost tla. Ali tlo je ugroženo i potrebna mu je naša podrška.

Saznaj više

Kako kompost pomaže u vašoj bašti?

Poznat i kao „baštarsko zlato” ili „crno zlato”, kompost je najbolji kada dolazi iz Vaše bašte. Nagrade kompostiranja uključuju zdravo tlo bogato hranjivim tvarima. Martina Kolarek, biohemičar i specijalista za vrući kompost, daje stručne savjete.

Saznaj više

Šta treba da znamo o stanju tla

Zemljište je temelj poljoprivrede. Agronom, edukator na farmi i stručnjak za tlo dr. Ulrich Hampl objašnjava kako najsitnija stvorenja igraju ulogu u zdravlju tla i kako čak i neuvježbano oko može prepoznati zdravo tlo bogato humusom.

Saznaj više