Prskaj se sa mnom

Zabava tokom kupanja

Kupke imaju umirujuće dejstvo na većinu beba. Voda ih podsjeća na vrijeme provedeno u materici. I dok su, u početku, vašoj bebi potrebni bezbjednost i ograničenost kupke, nakon nekoliko mjeseci ona može uživati u svježini i radosti koje kupanje pruža.

Pažljivo kupanje

Oko četvrtog mjeseca života koža se razvila i navikla na svijet izvan maminog stomaka. Sada vašu bebu možete kupati jednom ili dvaput nedeljno. Ponekad je kupka neophodna, na primjer kada je potrebno oprati hlor nakon kupanja u bazenu. Bebe vole da ih pažljivo kupate i naravno, potrebna im je vaša potpuna pažnja dok su u kadici. Nježno uronite bebina stopala i guzu u vodu kako biste joj pomogli da se navikne na osjećaj kada je mokra. A sad je vrijeme za prskanje! Važno je da se i vi i vaša beba osjećate opušteno i da vašoj bebi nikada ne bude hladno. Zato odlazak u „veliku“ kadu sa mamom ili tatom nije nikakav problem.

Ne zaboravite da provjerite temperaturu vode uranjajući u nju svoj lakat prije kupanja bebe – trebalo bi da bude oko 37° C. To je najbolja tremperatura za kupanje jer je slična onoj u maminon tijelu. Čak i kada svi uživaju u kupanju, 5-8 minuta je dovoljno. Ne dozvolite da se voda ohladi, a kosu pokvasite tek na kraju jer se preko glave gubi dosta toplote. Ako vaša beba već ima dosta kose, nježno je operite Šamponom i losionom za tijelo od nevena. Nakon toga, bebu brižljivo umotajte i osušite peškirom.

Bezbjedno i ugodno

Dobro je sve pripremiti unaprijed tako da vrijeme provedeno u kupanju prođe glatko. Neka vam sve bude blizu, tako da možete u potpunosti da se usredsredite na svoju bebu i kupanje. Peškir možete staviti na obližnji radijator da se zagrije, a ostali rekviziti, kao na primjer flanelske krpice i Kupka od nevena, neka vam budu na dohvat ruke.

Biće vam od pomoći da zamolite babicu da vam pokaže poseban način na koji treba držati bebu tokom kupanja: pružite svoju lijevu ruku ispod bebinog vrata i držite njeno ramence svojom lijevom šakom tako da su joj potiljak i glavica čvrsto i sigurno oslonjeni na vašu podlakticu. Drugom rukom sada možete prati svoju bebu.

Kod starije djece, voda za kupanje ne bi trebalo da im premašuje struk. Većina beba se osjeća sigurnije kada stopalima mogu da dodirnu kraj kade. Vesela atmosfera posebno prija bebama dok se kupaju, a to je takođe trenutak kada i vi možete da uživate. Beba će obožavati vašu nepodjeljenu pažnju i osjećaj sigurnosti koji joj pružate.

Mali ritual

Divno je kada oboje možete da uživate u iskustvu kupanja! Najbolje je odabrati trenutak kada vas niko i ništa neće uznemiravati i kada se u potpunosti možete posvetiti svojoj bebi. Ali kada je najbolje? Ujutru ili uveče? Kupanje ne čini sve bebe pospanim – neke radosno guču posle prskanja! Idealno vrijeme za kupanje zato zavisi od ritma vaše porodice i onoga što više prija vašem djetetu. Ako ga kupanje opušta, onda je ono savršen večernji ritual.

Vrijeme kupanja je takođe trenutak kada se i drugi članovi porodice mogu uključiti u ovu rutinu. Mnogi očevi naročito uživaju da paze na bebu za vrijeme kupanja.

Jedan savjet: bebe vole redovnost. Tako da, ako ste našli pravo vrijeme za kupanje, držite ga se.

„Odmah nakon kupanja, pravo je vrijeme za maženje sa vašom bebom. Sigurna i srećna u maminim i tatinim rukama!“

Šampon i losion neven

Nježno tuširanje i kupanje za prirodno čistu bebu

Kupka ljekovita neven

Umiruje i opušta vašu bebu poslije aktivnog dana.