Podrška zdravom razvoju kože

Intervju sa Christina Hinderlich

Delikatna bebina koža ima posebne zahtjeve i potreban joj je topli, zaštitni sloj, bogata hidratacija i brižni kontakt koža na kožu. Roditelji često nisu sigurni kako treba da kupaju svoju bebu prvi put i njenoj koži pruže odgovarajuću njegu. Christina Hinderlich, naša babica, daje odgovore na najvažnija pitanja koja se tiču njege bebine kože.

Šta je potrebno koži novorođenčeta odmah nakon rođenja?

CHRISTINA HINDERLICH: Na ovo pitanje volim da odgovorim frazom “kvalitet prije nego kvantitet”. Prirodno biljno ulje vrhunskog kvaliteta i krema za pelensku regiju su savršen početni set. Imam odlično iskustvo sa nevenom. Neven apsorbuje dosta sunčeve svjetlosti i toplote i doprinosi razvoju kože zahvaljujući njegovim snažnim strukturnim svojstvima, a ima i umirujuće dejstvo na kožu. Ulje organskog susama je takođe nježna opcija za njegu kože beba. Bogato je polinezasićenim masnim kiselinama koje pomažu formiranje hidrolipidnog sloja.

„Biljno ulje vrhunskog kvaliteta podržava zdrav razvoj kože.“

Kada treba da počnem da kupam svoje novorođenče?

CH: Dobro je to što se, na sve više mjesta, bebe više ne kupaju odmah nakon rođenja. Sasvim je dovoljno nježno obrisati krv i druge tjelesne tečnosti. Takođe je važno sa kože ne uklanjati verniks, posebnu bjeličastu supstancu nalik siru. Kada beba dođe na ovaj svijet, nježni kontakt koža na kožu je presudan. U prvim satima, između roditelja i djece se razvija jaka veza. Bebu treba utopliti i omogućiti joj da dođe u mirnu i spokojnu atmosferu.

Dobar trenutak za prvu kupku bebe je kada otpadne ostatak pupčane vrpce. Prije toga, zaista je dovoljno bebu nježno prati nakvašenom flanelskom krpicom, a kožne nabore, pelensku regiju, ruke i lice očistiti bebi uljem. Nakon prve nedelje, i roditelji postaju sve sigurniji u baratanju svojim novorođenčetom, pa i prvo kupanje može proći lakše i opuštenije.

Kupka od nevena je isproban i testiran preparat za kupanje. Sadrži ekstrakte nevena i majčine dušice kao i sok trnjine. So u ovom preparatu je dobra za bebinu osjetljivu kožu, a majčina dušica ima fantastično zagrjevajuće dejstvo. Sve u svemu, ovo je savršena kupka za djecu bilo kog uzrasta - zagrijeva i pomaže djetetu da se opusti.

Koliko često treba kupati bebu?

CH: Bebe ne treba kupati svaki dan – jednom ili dvaput nedeljno je dovoljno. Ako porodica nije dovoljno opuštena ili osjeća stres usljed ove nove rutine, dovoljno je temeljno obrisati bebu vlažnom krpicom.

Teba li koristiti bebi ulje na novorođenčetu?

CH: Kako se još samo malo zaštitnog verniksa sadržalo u pojedinim kožnim naborima, i pošto se on brzo apsorbuje, biljno ulje vrhunskog kvaliteta može pomoći zdravom razvoju kože. Svakodnevno pažljivo nanošenje prirodnog ulja može doprinijeti dobrom formiranju kožne barijere. Nježnim masiranjem zagrjevajućim uljem postiže se i ravnoteža tjelesne temperature.

„Bebe nema potrebe kupati svaki dan – jednom ili dvaput nedeljno je sasvim dovoljno“

Kakva je njega potrebna za kožu bebinog torzoa?

CH: Epidermis, koji je u materici bio prekriven verniksom, uglavnom se oljušti tokom prvih 14 dana nakon rođenja. Bebina koža se najviše ljušti na torzou, odnosno grudima i stomaku. Za negu ovog područja preporučujem negu kože biljnim uljima vrhunskog kvaliteta. Ako vaša beba pokazuje znakove svraba, Kupka od nevena, sa ekstraktima nevena i majčine dušice i morskom solju može olakšati ovu neugodnost. Potom kožu treba namazati uljem jer ga sada može veoma dobro apsorbovati.

Obični preparati za njegu bebine kože ili oni za veoma osjetljivu kožu?

CH: Ukoliko u porodici ne postoji istorija neurodermatitisa ili neke druge atopijske bolesti, savetujem roditelje da koriste preparate za negu zdrave bebine kože vrhunskog kvaliteta. Zbog povećane propusnosti kože koja još nije u potpunosti razvijena, preporučujemo preparate bez hemijskih aditiva i mineralnih ulja.

Kada ne postoji povećan rizik ili simptomi veoma osjetljive kože, za novorođenče mogu biti blagotvorna zagrjevajuća svojstva običnih preparata za njegu beba, koja takođe podstiču razvoj kože, čak i više od preparata koji su posebno dizajnirani za potrebe veoma osjetljive kože. Pa ipak, linija preparata Baby Derma Bijeli sljez kreirana je posebno za potrebe veoma osjetljive kože i upotpunjuje ponudu Weleda asortimana.

Calendula Pflegeöl Parfümfrei

Ulje bez mirisa neven

Organsko bebi ulje za osjetljivu kožu.
Calendula Wundschutzcreme

Krema protiv pelenskog osipa neven

Nježna zaštita delikatne bebine kože.
Weiße Malve Gesichtscreme

Krema za lice bijeli sljez

Umiruje i hidrira bebinu hipersenzitivnu i suhu ili atopičnu kožu.
Weiße Malve Wundschutzcreme

Krema protiv pelenskog osipa bijeli sljez

Njega pelenskog područja od prvog dana rođenja nježnim prirodnim sastojcima.
Weiße Malve Pflegelotion

Losion za tijelo bijeli sljez

Nježna briga za delikatnu kožu cijelog bebinog tijela.