Vučji trn

Toscana, Italija
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Bobice prepune vitamina C i sunčeve energije

Vučji trn je divlja biljka koja vodi porijeklo iz centralne Azije. Tokom hiljada godina, ova biljka se prirodno proširila na Alpe u centralnoj Evropi, sve do obala Sjevernog i Baltičkog mora. Zrele bobice vučjeg trna daju Weleda suplementima sok prepun vitamina više od 70 godina. Tokom Drugog svjetskog rata, kada su naučnici tražili prirodne izvore vitamina C, naišli su na vučji trn u Švajcarskoj i odlučili da iskoriste potencijal ove biljke. Tako su stvoreni preparati danas poznati kao sok i eliksir od vučjeg trna. Nedavno, Weleda je kreirala bogate prirodne i organske kozmetičke preparate na bazi ulja vučjeg trna.

Obilje najfinijih podvrsta

U protekle dvije decenije bobice smo brali sa divljih biljaka koje rastu na kontrolisanim oblastima Alpa. Danas, najfinije podvrste vučjeg trna uspjevaju na površini od oko 100 hektara u San Mariu donoseći godišnji prinos od 200 tona svježih, organski uzgojenih bobica. Porodični biznis Künzi & Röthlisberger presuje skoro 100 tona svježeg soka kroz blisku saradnju sa kompanijom Weleda koja traje već više od deset godina.

Kurt Künzi, tradicionalni uzgajivač biljaka, počeo je da eksperimentiše sa oplemenjivanjem odabranih podvrsta vučjeg trna sa Alpa kasnih 1980-tih. Selekcija i gajenje najpogodnijih podvrsta je složen proces koji zahtjeva vrijeme i strpljenje. Populacija biljaka se povećava tako što uzgajivači uzimaju pelcer sa odabranih roditeljskih biljaka koje rastu na posebnoj mješavini zemlje i komposta.

 

Kurt je poslije nekog vremena preselio svoj rad na biodinamičkom uzgoju u San Mario u pizanski okrug u Toskani, nadomak suncem okupanog grada Pize. Uslovi za rast su ovdje idealni – zemljište se đubri kompostom a sunčanih sati je više nego u južnim alpskim dolinama. Ovo je važno jer vučjem trnu treba što je moguće više svjetlosti da bi izgradio svoje dragocjene vitaminske komplekse. Ipak, tek nakon tri do četiri godine analiza može da otkrije da li sok bobica ima dovoljno dobar sastav i kvalitet.

Kurt Künzi i njegov tim trenutno kultivišu više od pet podvrsta vučjeg trna. Za sok i sirupe koji se piju, postoje podvrste koje imaju bogat sadržaj vitamina i mikroelemenata. Kao i sa vinom, velika pažnja se posvećuje aromi, kiselosti i odgovarajućoj mješavini različitih vrsta sokova. Druge podvrste su bolje za proizvodnju visokohranjivog ulja vučjeg trna za kozmetičke preparate, jer njihove bobice posjeduju visok sadržaj ulja, kao masline, i zato su veoma blagotvorne za obnavljanje kože.

Za Kurt-a Künzi-ja i njegovo četvoro zaposlenih, održivost prožima sve što rade u San Mariu. Ona počinje odabirom biljaka i nastavlja se na biodinamičkim poljima gdje podrazumjeva korišćenje procesa koji štede energiju, kao i korišćenje komposta i biljnog i mineralnog đubriva kako bi se podstakla vitalnost zemljišta. Zato biljke ostaju zdrave i nisu sklone napadima štetočina i bolestima. Poslovanje u San Mariu odgovara ekološkim kriterijumima koje bira i Weleda. U okviru internog gajenja medicinskog bilja Weleda koristi isti metod, koji je star skoro koliko i sama kompanija.

 

Berba se odvija na poljima gdje se grane sijeku ručno. Kako bobice vučjeg trna rastu uz samu granu, ovo je najefikasniji način. Nakon toga, posebno dizajniran aparat za vršidbu skida bobice sa grana. One se zatim skladište na hladnom mjestu, označavaju prema podvrsti i iz njih se presuje sok za kompaniju Weleda u malim količinama. Sok se blago pasterizuje i pakuje u hermetički zatvorene posude, dok se u narednoj fazi procesa koriste ulja sjemenki i sok vučjeg trna.

Po jedna divlja biljka svake godine

Divlja biljka vučji trn je jedan od primjera veoma važnog aspekta biodinamičke poljoprivrede i održivosti kompanije Weleda. Poljoprivredne i medicinske kulture koje rastu u prirodi se sve češće uzgajaju, dijelom zato što njihova prirodna staništa nestaju usljed izgradnje ili broj vrsta opada kao rezultat industrijske poljoprivrede. Weleda je sebi postavila cilj da svake godine kultiviše jednu divlju biljku, ponekad u saradnji sa istraživačima i uzgajivačima, ali takođe u našim ličnim biološki raznovrsnim biljnim vrtovima. Na ovaj način, opstanak ugrožene biljne vrste je osiguran u budućnosti. Štiteći ove biljke putem kultivacije, Weleda takođe obezbjeđuje kontinuirani pristup esencijalnim sirovinama koje su potrebne za naše izuzetno djelotvorne preparate.

Saznajte više o našim drugim projektima

Ulje organskog susama je glavni sastojak brojnih Weleda proizvoda, od osvježavajućih gelova za tuširanje do linije za njegu beba.

Organski susam u Meksiku

Među prostranstvima suhe trave središnje Mađarske svijetle žute cvjetovi suncokreta koji rastu u ovim poljima.

Suncokret u Mađarskoj

Sastojak

Ulje vučjeg trna

Hippophae Rhamnoides Oil

Ulje vučjeg trna čije nijanse mogu biti od narandžasto-žute do crvene je vrijedno ulje sa aktivnim supstancama koje se odlikuje visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i karotenoida. Ulje vučjeg trna ima regenerativna, antioksidantna svojstva za intenzivnu njegu kože.