Neven

Schwäbisch Gmünd, Njemačka
Map of Germany - Calendula Raw Material

Jarki, meki cvijet, univerzalno djelotvoran za povrede i upale

U našem ormariću za biodinamičko liječenje, neven igra značajnu ulogu. Linija proizvoda za njegu beba na bazi nevena je samo jedan od primjera korišćenja ove umirujuće i korisne biljke - mnogi naši drugi kozmetički i medicinski preparati ne bi postojali bez dragocjenih ekstrakata nevena. Gajenje ove biljke za svježu preradu se uglavnom odvija u najvećem biodinamičkom vrtu medicinskog bilja u Evropi, u našem sjedištu u Schwäbisch Gmünd-u u južnoj Njemačkoj.

Svakog ljeta, u junu, vrt medicinskog bilja počinje da cvjeta: stotine hiljada jarko narandžastih cvjetova blista pejzažem površine jednog hektara. Oko tri tone cvjetova se ručno bere, a zatim se sakupi još oko četrnaest tona listova i korijenja. Oni služe kao baza za tinkture i biljne ekstrakte u skoro 30 Weleda medicinskih i prirodnih kozmetičkih preparata.

Pejzaž obasjan nevenom

Neven je višenamjenska i jedna od najefikasnijih ljekovitih biljaka za prirodno zdravlje kože. Njegov visoki sadržaj vrijednih hranjivih sastojaka kao što su karotenoidi, flavonoidi i triterpenski saponini je naročito pogodan za liječenje rana. Ekstrakti nevena podstiču regeneraciju povrijeđene kože a takođe imaju protivupalno dejstvo na infekciju desni i prehladu.

Provjera kvaliteta tokom berbe

Samostalno gajenje biljaka kompanije Weleda je biodinamičko, a ono što je od fundamentalnog značaja za biodinamički uzgoj je ’koncept kruženja’. To znači da se i organski ostaci u potpunosti mogu upotrijebiti čime se održava vitalnost zemljišta. Naravno, kako se sintetička đubriva i pesticidi ne koriste, to znači dosta fizičkog posla. Na primjer, zemlja mora redovno da se okopava kako bi bila dovoljno rastresita da bi neven mogao da apsorbuje hranjive materije. Čak se i branje cvjetova vrši ručno, a ono vodi do većeg kvaliteta jer baštovani provjeravaju kvalitet dok beru. Svježina je zagarantovana jer se cvjetovi odmah odnose u postrojenje za preradu, nadomak polja.

Ovdje u proizvodnji, neven sa svojom cvjetnom krunom u obliku sunca, postaje jedan od najvažnijih sastojaka za stvaranje potpuno nježne, prirodne kozmetike.

Saznajte više o našim drugim projektima

Velike količine divljih arnike rastu na blagim padinama i strminama rumunskih Karpata.

Arnika u Rumuniji

Otporna i prilagodljiva biljka planinskih livada

Vidac u Njemačkoj

Sastojak

Ekstrakt nevena

Calendula Officinalis Extract

Ekstrakti nadzemnih dijelova nevena variraju od žuto-zelenih do braon-zelenih nijansi. Sadrže različite karotenoide, flavonoide i saponine. Ekstrakti biljke Calendula Officinalis imaju umirujuće dejstvo i podržavaju regeneraciju kože.