Badem

Alicante, Španija
Image of Almond Spain - Almond

Jedno od najnježnijih i najdragocjenijih ulja za osjetljivu kožu

Organsko ulje badema je važan sastojak u prirodnim preparatima Weleda kozmetike za osjetljivu kožu. Zapravo, ono je naširoko traženo i cijenjeno kao jedno od najdragocjenijih ulja za njegu kože. Od bebi ulja do hidratantnih krema za lice, bademovo ulje pruža najnježniju njegu za osjetljivu, suhu ili iritiranu kožu. Weleda je primjetila da je, posljednjih godina, potražnja naših preparata za osjetljivu kožu porasla, zato što moderan život i zagađenje uzrokuju povećanu osjetljivost. Kako bismo zadovoljili potrebe svojih kupaca, veoma nam je važno da bademovo ulje koje koristimo ispunjava standarde najvišeg kvaliteta.

 

Weleda sarađuje sa zadrugom Manan u Valensijanskoj pokrajini u Španiji, odakle nabavljamo redovnu isporuku organski uzgajanog badema. U brdima nadomak grada Alikante, stotine uzgajivača badema brinu se o jednoj od najvećih plantaža badema u Evropi. Partnerstvo između kompanija Weleda i Manan raste na zajedničkoj filozofiji održivog razvoja i zaštite životne sredine. Ono se ogleda kroz principe kao što su ekonomično korišćenje vode na površini od 6000 hektara. Uzgajivači svjesno štede vodu, koja je veoma dragocjena u Španiji, jer prekomjerno navodnjavanje može dovesti do salinizacije zemljišta, erozije i smanjenja plodnosti.

Posvećeni održivosti

Smanjenjem korišćenja vode, farmeri pokazuju da razmišljaju dugoročno, ali to ima svoju cijenu. Prinos za ovu grupu ekološki-savjesnih uzgajivača iznosi oko 500 kilograma ubranog badema po hektaru, što čini samo jednu petinu prinosa dobijenih industrijskim metodama uzgoja kalifornijskih plantaža.

Berba u ovom brdovitom kraju podrazumijeva naporan zajednički rad uzgajivača. Dvojici iskusnih radnika opremljenim mrežama i motkama, potrebno je deset minuta da bi obrali plod sa jednog drveta. Branje badema nije tako lako kao što se čini – mreže prepune badema su veoma teške i posao podrazumijeva sate savijanja i istezanja. Ipak, ovi radnici su veoma motivisani zahvaljujući dugoročnom partnerstvu sa kompanijom Weleda i ponose se kako proizvodnjom, tako i pažljivim i brzim sušenjem visokokvalitetnog badema.

Pažljiva prerada

Tokom prve faze prerade, posebne mašine uklanjaju zelene i meke ljuske sa ploda otkrivajući nam slatko i dragocjeno jezgro badema. Veći dio badema koji proizvede zadruga Manan prodaje se kao visokokvalitetan organski badem za ljudsku ishranu, ali jedna četvrtina odlazi na pažljivo hladno cijeđenje i filtriranje.

Cijenjeno ulje se zatim rafinira i certifikuje kao organsko prije nego što bude poslano u proizvodne objekte kompanije Weleda u Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj gdje se, nakon dodatnih strogih provjera kvaliteta, prerađuje da bi postalo dio najnježnijih Weleda preparata.

Saznajte više o našim drugim projektima

Među prostranstvima suhe trave središnje Mađarske svijetle žute cvjetovi suncokreta koji rastu u ovim poljima.

Suncokret u Mađarskoj

Divlja arnika je dragocjeno blago. Ljekovita biljka sa sunčanim žutim cvjetovima vrlo je osjetljiva i uspijeva samo na prirodnim livadama.

Arnika u Rumuniji

Sastojak

Ulje slatkog badema

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

Fino i lagano ulje slatkog badema je veoma blagotvorno za kožu,a idealno je za osjetljivu, ogrubjelu, i suhu kožu sklonu perutanju. Ulje slatkog badema je veoma pogodno za njegu beba i male djece. Odlikuje se visokim sadržajem  nezasićenih masnih kiselina kao što je linoleinska kiselina.