Weleda vrtovi

Vrtovi ljekovitog bilja su esencijalni dio korporativne poslovne kulture u Weledi, počev od osnivanja 1921. U naših osam Weleda vrtova, njegujemo intimnu vezu sa prirodom, koja nas daruje ljekovitim biljakama najvišeg kvaliteta.

Samoregulisanje prirodnog staništa

Od naših najranijih dana, uzgajanje medicinskog bilja je jedan od stalnih izvora svježih i sušenih biljaka koje su osnovni sastojci naših farmaceutskih i kozmetičkih preparata. Kroz biodinamički uzgoj i kultivaciju, staramo se da nikakvi pesticidi ili druge toksične supstance ne dolaze u dodir sa našim dragocjenim sastojcima.

Ali, ne radi se samo o tome šta uzimamo iz naših vrtova, već i šta im dajemo. Kompostiranje pomaže razvitak aktivnog života zemljišta, a posebni preparati na bazi kravlje balege i hranjivih biljaka, kao što su maslačak i valerijana, poboljšavaju sastav zemljišta tako da ono postaje plodnije.

Naši vrtovi, opasani živim ogradama i sa različitim ekološkim prostornim nišama koje su dom za insekte, održavaju se kao bogato prirodno stanište. Pružajući dobrodošlicu ovim stvorenjima u naše vrtove pomažemo održavanje samo-regulacije kako bismo spriječili razmnožavanje štetočina i bolesti. Naravno, i raznovrsnost biljnih vrsta, takođe doprinosi ekološkoj stabilnosti pa su polen i nektar uvijek dostupni korisnim insektima.

Pored gajenja ljekovitih biljaka za naše medicinske preparate i preparate za njegu tijela, vrtovi su i izuzetan način da ljudima približimo našu suštinsku filozofiju – "u harmoniji sa čovjekom i prirodom". Iako je naš najveći vrt u Njemačkoj, imamo ih i u Francuskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Brazilu, Argentini i Novom Zelandu.

Njemačka

Najveći te vrste

U Nemačkoj, na visoravni na sjeveru Schwäbisch Gmünd-a, nalazi se najveći medicinski vrt kompanije Weleda. Sa svojih 20 hektara, on je ujedno i najveći vrt ove vrste u Evropi. Ovdje raznovrsnost nema granice – 260 vrsta biljaka se uzgaja biodinamički, a njih 180 se koriste kao sastojci za medicinske preparate i prirodnu kozmetiku. Ograđen živicom dugom pet kilometara, ovo je dom za biljke kao što su trnjina, hamamelis, glog, ali i za razne životinje, ptice i beskičmenjake. Veliko bogatstvo bilja privlači mnoge insekte, uključujući i korisne insekte kao što su cvijetne muhe, parazitske ose i bubamare.

Na otvorenim poljima, naš najveći usjev čine jednogodišnje i višegodišnje domaće vrste. Tu je 25 različitih stabala čiju koru, cvjetove, plodove i korijen koristimo. Medicinsko bilje ovdje ima bolje uslove za život u poređenju sa potpuno divljim lokacijama, zbog posebnog načina na koji tretiramo zemljište uključujući prirodna đubriva i posebnu brigu naših baštovana. Ovdje, na rubu plodnih njmačkih Alpa, vrt vrvi od života od marta do oktobra, a berba počinje u ranim zimskim mjesecima, kada se sakuplja korijenje ruse i angelike.

Naši baštovani doživljavaju vrt i biljke kao jedan organizam. Oni vode računa o složenom odnosu između biljaka i tipa zemljišta, unapređuju rast i aktivno i kreativno podržavaju prirodu kada joj je to potrebno. Na primjer, paprat raste zaštićena u sjenci koju pravi tunel od puzavice tako da ima iste uslove svjetlosti kakve bi imala i u prirodnom šumskom staništu.

Francuska i Švajcarska

Malo zemljište na selu

Za vrijeme perioda cvjetanja, veliki broj različitih vrsta ljekovitih biljaka u relativno zbijenom prostoru čini pravu eksploziju boja. Naši vrtovi u Arlesheim-a u Švajcarskoj, blizu Bazela i u francuskom Bouxwilleru u okolini grada Huningue su u neposrednoj blizini naših prostorija i proizvodnih objekata. Vrt u blizini grada Huningue je pravo ostrvo biodiverziteta u moru tradicionalne poljoprivrede. Površina od 1.5 jutra zemlje je opasana divljom živicom pa ptice, insekti i vodozemci uživaju u ovom raju, među jezercima, kamenim zidovima i voćnim stablima. Uprkos relativno maloj površini, ovdje raste oko 70 vrsta medicinskog bilja. U okolini vrta u švajcarskom gradu Arlesheim-u nalazi se šuma i 40 jutara organskog obradivog zemljišta. Raznolikost vrsta biljaka na polju predstavlja kontrast u odnosu na veliko organsko poljoprivredno dobro u blizini. Iako je Bazel veoma blizu, ovaj naš vrt izgleda kao malo seosko imanje.

 

Velika Britanija

Mala, šarmantna prirodna parcela

U vrtovima Ilkeston-a, u engleskom okrugu Derbyshire, jarko-narandžasta polja nevena su predivan prizor tokom ljetnjih mjeseci. Baštenska staza u ovom našem vrtu ne vodi do raskošnih cvjetnih aleja, već do malenih prirodnih bokora koji, stidljivi i skromni, posjeduju neki svoj šarm. Vrt se nalazi na periferiji Ilkeston-a, grada čiji je značaj porastao tokom industrijske revolucije zbog razvijene dugogodišnje rudarske industrije. Istorijska zaostavština je ostavila pečat i prisutna je na današnjem pejzažu. Mnogo kiše stvara vlažno i teško zemljište koje nije idealno za gajenje medicinskog bilja. Ipak, biodinamički uzgoj čini čuda, pretvarajući ovo zemljište u plodno, iako se istorija ove regije i zemlje i dalje mogu primjetiti u svakom uglu ovog vrta.

Holandija

U vazduhu se osjeća miris soli Sjevernog mora, a živa ograda i žbunje štite vrt od jakih priobalnih vjetrova. Ovaj holandski vrt posred industrijskog imanja djeluje kao oaza biodiverziteta jer pruža idealno sklonište za insekte i ptice. Iako jedan hektar zemlje nije previše, u vrtu se nalazi veliki boj različitih vrsta medicinskog bilja - više od 200 vrsta biljaka. Sastav teškog zemljišta unapređuje se dodavanjem komposta veoma bogatog mineralima, a da bi se ispunili posebni zahtevi za rast određenih biljaka, tip zemljišta varira od lakšeg ka težem, od vlažnog ka suhom, od visoko hranjivog do oskudnog. Takođe, tu je i staklena bašta koja se koristi za gajenje pojedinih tropskih medicinskih biljaka. Gotovo sve biljke koje su potrebne za Weleda preparate gaje se ovde.

Brazil

Zemljište vulkanskog porekla

Na samo 30 minuta vožnje od brazilske metropole São Paulo, vrt u gradu São Roque čini se kao potpuno drugi svijet. Obilje prirodne raznovrsnosti buja na ovoj crvenoj zemlji. Vrt se nalazi u blizini regije Serra do Mar bogate planinskim vijencima prekrivenim kišnim šumama koji se prostiru duž jugoistočne obale Brazila. Kroz grad São Roque je nekada prolazio glavni put sa zapada ka Paragvaju i Boliviji, kojim su dolazili imigranti iz Portugala, Italije, Japana i Njemačke tokom XX vijeka. Sa njima je došla i posebna tradicija gajenja raznovrsnog povrća i voća. Čak i danas, São Roque je poznat po vinu i dobroj hrani koja se proizvodi na malim porodičnim imanjima. Naš vrt je podignut 1980. na veoma plodnom zemljištu vulkanskog porijekla. Nalazi se na obali malog jezera, okružen imanjima i šumom i pruža mir svakome ko dođe ovde iz užurbane metropolske regije.

 

Argentina

Na 1200 metara nadmorske visine, okružen pašnjacima i četinarskim i mešovitim šumama, baštovan Jorge Giusto gaji medicinski vrt u regiji Córdoba u srcu Argentine.

Ovaj Weleda vrt nije bio osmišljen tako da ima pažljivo uređene cvjetne aleje i bokore. Umjesto toga, ljekovito bilje kao što je jaglika, ehinacea, šimširika i paprat slobodno bujaju po divljem pejzažu. Stara stabla prave hlad tokom vrelih ljetnjih meseci a potok vijuga kroz 12 jutara raskošnog bilja. Oko 70 vrsta ljekovitih biljaka se gaji ovde, da bi se kasnije prerađivale u lijekove u Jorge-ovoj sopstvenoj apoteci, na istoku Buenos Airesa.

 

Novi Zeland

Ručna berba

U podnožju vrha Te Mata u regiji Hawkes Bay poznatoj po proizvodnji vina, vrt u Havelock North-u se nalazi na Sjevernom ostrvu Novog Zelanda. Oko 50 vrsta medicinskog bilja se uzgaja u mediteranskoj klimi sa dugim, toplim ljetnjim mjesecima. Warren Pearce i drugi novozelandski baštovani rade u ovim poljima po principima biodinamičkog uzgoja. Berba se uglavnom vrši ručno a korišćenje teških poljoprivrednih mašina se izbjegava, pa tako zemljište ostaje lagano i rastresito. Tri krave daju potrebno đubrivo koje, zajedno sa odgovarajućim kompostom, poboljšava kvalitet zemljišta. Raznovrsnost biljaka je vellika, kao i bogatstvo melodija cvrkuta mnogih domaćih ptica kao što su tui, novozelandski golub keruru i komični pukeko.