Priroda

Snaga listova breze

U proljeće, breza kroz svoje korijene skuplja velike količine vode koju šalje do lišća. Tada mladi listovi breze sadrže posebno velike količine vrijednih hranjivih tvari.

Breza (rod: Betula) je stablo porijeklom iz sjeverne hemisfere. Nijedno drugo bjelogorično drvo nije tako izdržljivo i otporno zimi. To je jedno od prvih stabala koja u novoj godini razvijaju nova lišća. Za to vrijeme je na vrhuncu: breza svakodnevno prevozi oko 70 litara tekućine, kroz svoje korijene do vrha stabla. Breza ima snažnu vezu s vodom - elementom koji je takođe od velike važnosti za ljudsko tijelo.

Mladenačka snaga i novi počeci

Nevjerojatna fleksibilnost breze doprinosi njezinoj snazi. Njezine grane i lišće počinju plesati na najmanji povjetarac. Svojim savitljivim granama, širokim, ravnim listovima i bijelom korom, breza utjelovljuje proljeće i nove početke. Njezino fino, svijetlo zeleno lišće zrači svjetlošću, mladosti i svježinom.

Svojim savitljivim granama, širokim, ravnim listovima i bijelom korom, breza utjelovljuje proljeće i nove početke

Aktivni u proljeće

Nakon zimskih mjeseci, mnogi od nas žele započeti novu godinu jačanjem tijela ili poboljšanjem tena.

Za drevne Kelte, breza je bila sveto drvo, a njezin sok napitak za ljepotu. Predstavljala je nove početke i svijetlu budućnost. Njezina bijela, srebrna kora učinila je stablom svjetla. Ova referenca na čistoću još se uvijek može naći danas. I finska sauna i ruska parna kupelj (banya) uključuju praksu nježnog udaranja kože snopom lisnatih grana breze. To potiče cirkulaciju krvi i masira kožu. Breza također simbolično podržava čišćenje i revitalizaciju tijela koje se javlja tijekom vruće kupke.

Ekstrakti breze

Listovi breze sadrže flavonoide, saponine i tanine. U proljeće mladi listovi breze sadrže posebno visoke količine ovih vrijednih hranjivih tvari.

Korištenje kore od breze u prirodnim lijekovima datira još iz srednjeg vijeka. Kora breze sadrži visoku količinu betulina, supstance koja deblu daje tipičnu bijelu boju. Nedavna znanstvena studija koja istražuje učinke ekstrakata kore breze, utvrdila je da betulin pomaže u ubrzavanju zacjeljivanja rana.

Listovi breze sadrže flavonoide, saponine i tanine

Savjet:

Čaj od breze je lako pripremiti kod kuće. U proljeće, sakupite mlade pupove listova, a zatim ih osušite na suncu ili u pećnici na niskoj temperaturi. Za pripremu čaja, ulijte kipuću vodu preko 2 kašičice osušenog lišća po šoljici i natapajte 10 minuta.