Ljepota

Suhe usne?

Kako održavamo usne mekim i glatkim? Ovaj organ na našem licu ima znatno tanju kožu od čela, obraza ili brade, pa ga treba u skladu s tim zaštititi. Kako osjetljiva koža naših usana praktički nema hidrolipidni film i vrlo tanki rožnati sloj, sklona je dehidraciji.

Koža na usnama ne samo da se osjeća osjetljivo, već ona jeste takva. Naše usne izgledaju ružičasto zahvaljujući zdravoj cirkulaciji krvi i činjenici da je ovdje koža znatno tanja nego drugdje na licu. Koža usana ima tek mali broj znojnih i lojnih žlijezda. Istodobno, izložena je većem stresu od, primjerice, naših obraza.

Suhe, ispucale usne često se razvijaju brže od suhe kože drugdje na tijelu. Vanjski faktori poput klimatskih uslova takođe utiču na naše usne. Hladnoća, vrućina i vjetar posebno iritiraju tanku kožu usana. Drastične promjene vanjskih temperatura i suh unutrašnji zrak proizveden klimatizacijskim ili grijnim sistemima - ništa se ne slaže s našom nježnom kožom na usnama.

Koža usana ima malo prirodne zaštite od gubitka vlage.

Još jedna stvar o kojoj obično ne razmišljamo: usne su nam važan alat, koji služe kao poveznica između naše unutrašnjosti i vanjskog svijeta. Usne nam omogućavaju da govorimo i pjevamo, pijemo i jedemo - ponekad čak i vrlo začinjenu hranu. S njima radimo puno, a da uopšte ne razmišljamo o njima, poput redovitog vlaženja pljuvačkom. Ali pretjerano lizanje usana također može isušiti njihovu tanku kožu. U stresnim situacijama možemo pritisnuti ili žvakati usne. Napetost ili stres općenito mogu uticati na naše usne.

Stalni stres može čak uticati na našu pljuvačku. Takve promjene povezane sa stresom usko su povezane sa simpatičkom aktivnošću u našem probavnom sistemu. Neprestani stres može uzrokovati "suha usta". Kao odgovor na neriješeni stres, naše tijelo može proizvesti manje pljuvačke i izazvati osjećaj suhih usana u blizini usne sluznice, sluznice koja oblaže unutrašnjost usta.

Njega usana s prirodnom kozmetikom Weleda može zaštititi osjetljivu kožu usana od isušivanja - ali to je samo izvana. Ekstremne uzroke stresa treba riješiti iznutra, kako bi se vratila ravnoteža tijela, uma i duha.

za vrlo suhe ili ispucale usne

Skin Food Lip Butter hranjiva njega za usne