Ljepota

10 istina o celulitu

Celulit ima mnogo uzroka. Ne postoji čudotvorni lijek za kožu poput narandžine kore, ali mnoge male, svakodnevne rutine mogu pomoći pri zatezanju kože i poboljšanju vašeg blagostanja. Deset stvari koje treba znati o ovom uobičajenom stanju kože.
1. Celulit je normalna pojava

Kod žena, vezivno tkivo koje okružuje zagrijavajuće i zaštitne masne stanice subkutusa prirodno je mekše i labavije nego u muškaraca. Više od 80% žena ima celulit - koji se često naziva "koža poput narandžine kore" zbog svoje mutne teksture - bez obzira na težinu ili tjelesnu masu. Bilo da je riječ o maloj ili prekomjernoj težini, gotovo je svako pogođen.

2. Hormoni igraju ulogu

Estrogeni promovišu elastičnost vezivnog tkiva i to s dobrim razlogom. Primjera radi, trudnoća postavlja najviše zahtjeve pred tijelo. Ravnoteža hormona u ženskom tijelu takođe se mijenja tokom menstruacije, menopauze ili zbog utjecaja pilule. U takvim slučajevima, zadržavanje vode može pojačati prisutnost celulita.

3. To je u genima

Postoji genetska predispozicija za celulit. Pojava rupica na nasim bedrima, bokovima ili rukama može se naslijediti. Ali aktivna dnevna rutina s određenim vježbama može dovesti do čvršćeg vezivnog tkiva.

Zdrava prehrana s puno voća i povrća doprinosi čvrstini kože

4. Ne postoji čudesni lijek protiv celulita

Niti jedna anti-celulitna krema ne može postići rezultate samostalno. Najveći uspjeh može se postići holističkim pristupom: uravnoteženom prehranom, obilnim vježbama, umirujućim masažama i prirodnim proizvodima za njegu kože koji, na primjer, uključuju aktivne sastojke breze.

5. Zdrava prehrana, uredan život

Vitamin C jača naše vezivno tkivo i presreće slobodne radikale. Zdrava prehrana s puno voća i povrća doprinosi čvrstini kože. Ključ leži u pravilnoj prehrani, koja tijelu daje sve što joj je potrebno. Ni više ni manje.

6. Gubljenje težine vas ne rješava celulita

Što je manja količina tjelesne masti, to je naš celulit manje izražen. Jeste li znali da tijelo uglavnom sagorijeva ugljikohidrate u prvih 30 minuta vježbanja? Vježbanje u trajanju od 45 minuta daje tijelu dovoljno vremena za početak sagorijevanja masti.

Voda je čisti eliksir ljepote

7. Voda je čisti eliksir ljepote

Pijenje dovoljno tekućine dio je zdrave prehrane. Najbolje je piti dva do tri litre vode koja sadrži minerale i elemente u tragovima svaki dan. Ne samo da ovo osvježenje služi za ugasiti žeđ, već pomaže u ispiranju štetnih naslaga iz našeg tijela. Tekući dodatak prehrani s ekstraktom breze može podržati ovaj proces.

8. Alkohol i pušenje pogoršavaju stvari

Kalorije u alkoholu pretvaraju se direktno u masti. Pušenje duhana uzrokuje sužavanje i oštećenje krvnih žila.

Umjerena, redovna aktivnost potiče cirkulaciju krvi i jača tkivo našeg tijela

9. Kretanje pomaže cijelom tijelu

Umjerena, redovnaa aktivnost potiče cirkulaciju krvi i jača tkivo našeg tijela, što također dovodi do glađe kože. Kombinacija sportova izdržljivosti kao što su hodanje, biciklizam ili plivanje i ciljane vježbe za stražnjicu i bedra vrlo je učinkovita.

10. Celulit nije samo stvar ljepote

Lagani, srednji, jaki ili teški - celulit se javlja u različitim intenzitetima. U teškim slučajevima može oštetiti limfni sistem i smanjiti cirkulaciju krvi.

Najveći uspjeh može se postići holističkim pristupom: uravnoteženom prehranom, obilnim vježbama, umirujućim masažama i prirodnim proizvodima za njegu kože koji, na primjer, uključuju aktivne sastojke breze.