Društvena održivost

Etičko ponašanje

Weleda ima odgovornost prema mjestima gde poslujemo i ljudima koji su uključeni u proizvodnju naših preparata.Težnja ka društvenoj odgovornosti podstiče ljude i organizacije da pozitivno utiču na razvoj, poslovanje i društvo. Kao društveno orjentisana kompanija, mi pridajemo veliki značaj individualnom razvoju i cjelokupnom zdravlju naših zaposlenih, dobavljača i partnera i zato obezbjeđujemo minimalne standarde socijalne zaštite, fer cijene i dugoročne ugovore.

Savez za etičku bio-trgovinu

Oktobra 2011. Weleda je postala punopravni član Saveza za etičku bio-trgovinu (UEBT), neprofitne organizacije koja predstavlja svjetski priznat standard za održivu nabavku i korišćenje sirovina. Ovim članstvom, Weleda je potvrdila svoje principe etičke poslovne prakse i preduzela primjenu UEBT standarda za nabaku sirovina. UEBT vrednosti kao što su očuvanje životne sredine, održivo korišćenje biodiverziteta i fer naknade za sve saradnike u lancu, poklapaju se sa dugogodišnjim principima kompanije Weleda.

Gdje god je moguće ugovoriti minimalnu zaradu, Weleda obezbjeđuje odgovarajući osnovni prihod za sve naše saradnike. Trogodišnja revizija od strane UEBT stara se o postepenoj integraciji svih dobavljača. Naš cilj su dugoročni ugovori sa dobavljačima jer to omogućava sigurno poslovanje za obje strane. Tako naši partneri dobijaju još jedan certifikat pravedne trgovine, što im pomaže da još šire plasiraju svoje proizvode.

Zajednice, partneri i akcionari

Weleda održava dobre odnose i saradnju sa zajednicama i lokalnim institucijama u mnogim zemljama. Poslujemo sa lokalnim partnerima koji svojim zaposlenima pružaju redovnu i adekvatnu obuku i zaradu. Među njima su zadruga u Maroku koja proizvodi visokokvalitetno ulje argana za Weleda liniju proizvoda na bazi nara, porodični biznis u Meksiku koji proizvodi ulje susama za različite preparate za njegu kože lica, kao i zadruga u Španiji koja nas snabdijeva bademovim uljem. Kako bismo bili u toku sa svim promjenljivim uslovima u lancu nabavke sirovina i usluge uopšte, nastavljamo blisku saradnju sa partnerima i akcionarima.

Profesionalni razvoj i ravnoteža između posla i porodice

Društvena održivost za kompaniju Weleda takođe znači i preuzimanje odgvornosti za svoje zaposlene. Weleda sebe vidi kao mjesto razvoja koji se temelji na zajedničkim zadacima. Društvena kompetencija menadžera je suštinska za uspostavljanje zdrave i profesionalne saradnje. Naš program ’Menadžment u fokusu’ je pokrenut 2013. sa ciljem da se uvedu neophodni standardi u menadžerstvu kao i da se menadžerima pruži podrška. Svi menadžeri u kompaniji Weleda će završiti ovaj program do 2016.

Weleda takođe pridaje veliki značaj razvoju mogućnosti za 1900 zaposlenih. Da bi se održala ravnoteža između porodice i posla, dostupne su brojne službe podrške uključujući i dnevne boravke u okviru kompanije u Njemačkoj i Francuskoj.

Inspirativni mladi talenti

Podrška pripravnicima i mladim talentima je takođe važna za kompaniju Weleda i mi imamo mnoge uloge za koje, kroz radno osposobljavanje i saradnju sa univerzitetima, stičemo nove vještine. Naši pripravnici pohađaju zajedničke ekskurzije, kao što je to posjeta Demeter farmi, internacionalni treninzi za obučavanje novih Weleda trenera, radionice antropozofije i drugi vidovi obuke.

 

U Njemačkoj, pripravnici vode ’mladu kompaniju’ od 2013. kako bi se upoznali sa svim procesima uključenim u osnivanje kompanije i lansiranja proizvoda. Oni su kreirali Weleda sapun koji se već prodaje u Njemačkoj.

Saznajte više

Stvaranje vrijednosti

Održiva ekonomija je ona pri kojoj se resursi planete zemlje ne troše brže nego što priroda postiže da ih obnovi. Profitabilnost je proizvod rastućih ekosistema i uspješnih zajednica. Za Weledu je etičko poslovanje i ekonomija stvaranja vrijednosti u suštini poslovanja, zajedno sa ljudima koji to omogućavaju.

Ekonomska održivost

Naša odgovornost

Naša ekološka posvećenost je prisutna od pitanja biodiverziteta, preko nabavke sirovih materijala, korišćenja prirodnih resursa i održivog pakovanja sve do smanjenja utrošnje vode i otpada kao i redukcije emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Ekološka održivost