Ita Wegman

Žena sa jakom vizijom reforme u medicinskom tretmanu.

Ita Wegman je donijela mnoge kvalitete Weledi i pratećim poduhvatima. Bila je osoba izuzetne energije i upornosti, sa velikim talentom za prevođenje teorije u praksu, a često i konačni arbitar u vezi sa finansijskim pitanjima - ona uvijek uspjeva obezbjedi potrebna sredstva kadaje to potrebno. Ona je osnovala kliniku u Arlesheim-u i Kliničko-terapeutski institut koji je kasnije postao Weleda.

 

Sa medicinske strane bila je blizak saradnik Rudolf-a Steiner-a i njen podsticaj za osnivanje antroposofske medicine i novih ideja za tretman i praksu neophodni su za uspješan razvoj kompanije.

Pionirski život

Ita Wegman (22. februar 1876 – 4. mart 1943.) je rođena na zapadnoj Javi, današnjoj Indoneziji, kao kći u holandskoj kolonijalnoj porodici. Krajem devetnaestog vijeka, dolazi u Evropu i studira terapeutsku gimnastiku i masažu.

 

1902. godine, kada joj je bilo 26, prvi put se susreće sa Rudolf-om Steiner-om, a pet godina kasnije počinje studije medicine na Ciriškom univerzitetu, koji u to vrijeme već uveliko prima ženske studente za medicinske discipline. Stekla je diplomu doktora medicine 1911., kao specijalista za žensku medicinu i priključila se postojećoj medicinskoj praksi.

 

Godine 1917. otvara svoju nezavisnu praksu i razvija metode liječenja raka uz pomoć ekstrakta imele prateći Steiner-ove smjernice. Ovaj prvi lijek, po imenu Iskar, je kasnije razvijen u Iskador i postao je priznati lijek u borbi protiv raka u Njemačkoj i još nekoliko zemalja.

Osnivanje klinike i terapijske kuće koje su još uvek aktuelne

1920. godine kupuje imanje u Arlesheim-u gdje, naredne godine, otvara svoju sopstvenu kliniku, Klinisch-Therapeutisches Institut, ili Kliničko-terapeutski institut.

 

Tada je osnovala i terapeutski dom za mentalno hendikepiranu djecu, Haus Sonnenhof, u Arlesheimu. Istovremeno je utemeljila principe antroposofske medicine i kompaniju Weleda, s Rudolfom Steiner-om i Oskarom Schmiedel-om.

Oko 1923. Rudolf Steiner pita Itu Wegman da se pridruži Savjetu nedavno reformisanog Udruženja antroposofa u Goetheanum-u u Dornach-u, Švajcarska. Ona takođe postaje i direktor medicinskog odjeljenja istraživačkog centra u Goetheanum-u.

Pogled kroz vrijeme

Direktor Welede 35 godina

Inicijator proizvodnje antroposofskih lijekova i kozmetike.

Oskar Schmiedel

Svjetska metoda istraživanja

Antroposofija je utemeljena od strane filozofa i prirodnjaka Rudolf-a Steiner-a i njegovih kolega istomišljenika. O njezinom uticaju možemo svjedočiti svaki dan u Weledi.

Antroposofija

Čovjek sa vizijom

Duhovni i filozofski osnivač Welede. Njegova je bila vizija novog načina iscjeljenja, kojoj je bio dosljedan od antropoloških preduslova do proizvodnje konkretnih lijekova.

Rudolf Steiner