Naša opredijeljenost spram nabavke sirovina s poštovanjem

Članovi smo Saveza za etičku Biotrgovinu (UEBT) od 2011. godine. Savez za etičku Biotrgovinu je neprofitna asocijacija koja promoviše "Nabavku sirovina s poštovanjem" kao i sastojaka koji dolaze iz biodiverziteta.

Ambiciozni standard etičke Biotrgovine je promoviranje održivog ekonomskog rasta, lokalni razvoj i očuvanje biodiverziteta. 

Slijedeći našu viziju “Stvaranje svijeta u kojem se zdravlje i ljepota ljudskih bića i prirode neprestano razvijaju” i našu misija “Weleda održivo razvija svoje poslovanje u skladu s prirodom i ljudskim bićem” implementirali smo UEBT standard kao sistem upravljanja održivošću u cijelom lancu nabavke naših sirovina.

Naš sistem nabavke sirovina s poštovanjem je certificiran.

UEBT je od 2018. godine ponudio program certificiranja za nabavku sirovina s poštovanjem. UEBT izdaje certifikate za sisteme nabavke koji poštuju ljude i biološku raznolikost.

Kao član UEBT-a posvećeni smo inovativnim i onim praksama nabavke sirovina koje doprinose svijetu u kojem ljudi i biodiverzitet napreduju. U tom smislu, i kao dio naše strategije održivosti, odlučili smo svoj angažman prenijeti na sljedeći nivo certificiranjem našeg sistema nabavke sirovina (ESS) za sve naše prirodne sirovine koje se koriste u našim prirodnim i organskim kozmetičkim proizvodima. Ovaj korak također pridonosi našoj misiji „Weleda proizvodi aktiviraju iscjeljujuće sile ljudskih bića i prirode.“

Etički sistem nabavke sirovina omogućuje nam da provjerimo ispunjavaju li naši dobavljači i njihovi dobavljači naše zahtjeve u pogledu održivog ekonomskog rasta, lokalnog razvoja i očuvanja biodiverziteta. S naknadnom analizom rizika mogu se identifikovati potrebe za održivim poboljšanjima i poduzeti primjerene mjere.

Kao sljedeći korak i kao dio programa certificiranja obavezujemo se poduzeti više akcija prema definisanim, tzv. prioritetnim lancima nabave. Time se dopire do još više pojedinaca i područja za kultiviranje i sakupljanje divljih vrsta kako bi se poboljšala Biotrgovinska praksa gdje god je to potrebno.

Certifikacijsko područje u brojkama:

  • Imamo 657 otvorenih lanaca nabave, što znači da je 100% naših sirovina prošlo procjenu.
  • U 2017. godini nabavili smo 270 prirodnih sirovina od 199 dobavljača
  • Ovaj broj sirovina je u 2017. godini imao obim od 4.625 tona
  • 62 naša lanca snabdjevanja su definisani kao prioritetni za verifikaciju. Verifikacija znači da mi verifikujemo informacije koje smo dobili od naših dobavljača za evaluaciju kroz terenske revizije ili sa desktop verifikacijom ako su dostupni dokumenti koji će nam omogućiti da imamo dokaze o usklađenosti sa standardima Etičke BioTrgovine (npr. Fer trgovina i organski certifikati itd.)

Target:

  • Verifikacija svih trenutno definiranih prioritetnih lanaca snabdijevanja do juna 2019. godine je završena. To predstavlja 16% obima naše nabavke iz 2017. godine za prirodnu i organsku kozmetiku.
  • Klasificirajte sve naše lance snabdijevanja u skladu sa 4 nivoa usklađenosti UEBT-a (Pokazatelji ulaska, kritični zahtjevi, zahtjevi za pragovima i zahtjevi za kontinuirano poboljšanje). Za svaki nivo ciljevi će biti postavljeni i odobreni od strane UEBT-a. Ciljevi će biti dostupni javnosti do kraja 2018. godine.
  • Aktivna komunikacija o certifikaciji, o našim srodnim aktivnostima i kroz to, promovisanje svijesti potrošača o biodiverzitetu.

Certifikat važi od juna 2018. godine i važi godinu dana. Zatim se proširuje novom revizijom.